Tulosta tämä sivu
Maakunta

Niiralassa ollut rauhallista - Rajallakaan ei tiedetä varmaksi, miksi Venäjän puolella jaetaan autoilijoille lappusia

Venäjän uusi lainsäädäntö ja sen tuomat hankaluudet yksityisautoilijoille ovat olleet viikonlopun puheenaiheena myös Pohjois-Karjalassa, missä monella on tapana käydä Venäjän puolella tankkaamassa.

Viime viikolla voimaantulleen tullilain vuoksi Venäjän alueella voi kerrallaan olla vain yksi saman omistajan ajoneuvo. Tämä aiheuttaa ongelmia kuljettajille, joiden auto on esimerkiksi pankin tai rahoituslaitoksen omistuksessa osamaksun tai leasing-sopimuksen vuoksi.

Sunnuntaina Niiralan raja-asemalla Värtsilässä on ollut ainakin toistaiseksi rauhallista, kertoi rajavartiomestari Mika Kohonen Karjalaiselle kello 13:n aikaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rajanylitysliikenne ei ole jonoutunut eikä uudistus ole Kohosen mukaan juuri näkynyt rajalla. Suomen puolella ei ole myöskään tullut tietoon, että sunnuntain aikana olisi käännytetty ketään rajalta sen vuoksi, että auton omistajalla olisi jo ajoneuvo Venäjän puolella. Syynä voi olla, että tieto uudistuksesta on jo levinnyt hyvin.

- Liikenne on normaalihkoa tällä hetkellä, rauhallistakin. Varmaan iltapäivällä paluuliikenne vilkastuu, Kohonen arvioi.

Hänen mukaansa on mahdollista, että liikenne on rauhallista osittain myös juuri uudistuksen vuoksi, eivätkä rajanylittäjät eivät uskalla lähteä matkaan.

Venäjällä käyneitä on ihmetyttänyt viime päivinä myös paperilappuset, joita Venäjän tullissa on jaettu. Lappuihin on kirjattu, kuinka monta matkustajaa autossa on raja-asemalla ollut.

- Ilmeisesti kyse on tästä. Meillekään ei ole tätä virallisesti vahvistettu, mutta näin olemme kuulleet, Mika Kohonen kertoo lappujen tarkoituksesta.

Hän on myös kuullut asiakkailta, että välillä lappuja on jaettu ja välillä ei. Lappuja on jaettu Venäjän tullin puomeilla niin, että rajanylityspaikan ensimmäisellä puomilla on saanut lapun ja viimeisellä se on täytynyt antaa pois. Näin ollen matkustajamäärä ei ole saanut muuttua rajanylityspaikalla. Sama juttu on ollut myös Venäjältä Suomeen päin tultaessa.

- Emme tiedä mistä johtuu, että näitä on nyt ryhdytty jakamaan, Kohonen toteaa.

Vaalimaan rajanylityspaikan ruuhka on eilisestä helpottunut. Vuoropäällikkö Kim Mitrunen kertoi STT:lle puolenpäivän tietämissä, että tilanne on ollut tänään hyvin rauhallinen. Suomalaisia on ollut liikkeellä normaalisunnuntaita huomattavasti vähemmän.

Mitrunen arvioi, että tiedot Venäjän uusista tullimääräyksistä ja niiden tuomista ongelmista näyttävät tavoittaneen autoilijat. Kuitenkin edelleen muutama autoilija on joutunut kääntymään takaisin Suomeen.

41456148102174038732726311429028888888999936oKuva: Taija Tykkyläinen