Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Maakunta

Palveluseteli käyttöön lääkkeiden annosjakelussa - Siun sote odottaa setelin helpottavan asiakkaiden elämää

  • Arttu Koistinen
  • Maija Yrjölä
Siun sote ottaa käyttöön palvelusetelin lääkkeiden annosjakelussa ensi vuoden alusta alkaen. Siun soten tiedotteen mukaan ratkaisu on uudenlainen Suomessa.

Aiemmin myös Siun soten alueella lääkkeiden annosjakelu on hankittu kilpailutuksen perusteella palveluntuottajiksi valikoituneilta apteekeilta. Siun soten aloittaessa toimintansa vuoden 2017 alussa ratkaisut vaihtelivat jäsenkuntien välillä, tiedotteessa kerrotaan.

- Tilanne on ollut meillä se, että osassa jäsenkunnistamme on ollut hankintasopimus annosjakelusta, mutta muutaman kunnan kohdalla palvelua ei ole ollut lainkaan tarjolla, palvelujohtaja Leena Laaninen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Olemassa olevat sopimukset päättyvät vuoden 2019 alkupuolella, ja palvelun jatkoa mietittiin työryhmässä yhdessä paikallisten apteekkien kanssa. Vaihtoehtoina olivat palvelun kilpailuttaminen, omaksi toiminnaksi ottaminen tai toteuttaminen palvelusetelin avulla, Siun sote tiedottaa.

- Päädyimme rohkeasti kokeilemaan uutta, sillä haluamme, että palvelu on saavutettavissa koko Siun soten alueella ja että kaikilla alueen apteekeilla on mahdollisuus olla siinä mukana, Laaninen ilmoittaa.

Siun sote odottaa palvelusetelin helpottavan asiakkaiden elämää, sillä he voivat itse valita sen apteekin, josta hankkivat lääkkeiden annosjakelun.

Palveluseteli kattaa annosjakelun pussituksen ja jakelun kustannukset, eikä asiakkaalle jää siitä omavastuuosuutta maksettavaksi. Lääkkeiden hintaa palveluseteli ei kata, Siun sotesta kerrotaan.

- Asiakkailla on jatkossa mahdollisuus keskittää kaikki lääkeostoksensa samaan apteekkiin, jolloin apteekeissa nähdään aiempaa paremmin asiakkaan lääkityksen kokonaisuus ja pystytään huomioimaan muutokset nopeallakin aikataululla, Laaninen kertoo tiedotteessa.

Asiakkaille palveluseteliä aletaan myöntää ensi vuoden alussa, palveluntuottajiksi haluavien apteekkien haku avautui viime viikon lopulla.

Siun soten mukaan lääkkeiden annosjakelu on palvelua, jossa apteekki toimittaa asiakkaan säännöllisesti käyttämät lääkkeet valmiiksi jaoteltuina annoskohtaisiin pusseihin tai annostelijoihin.

Lääke-erät toimitetaan tavallisesti kahden viikon erissä joko kotihoitoon tai asumisyksiköihin, joissa ne jaetaan asiakkaille.

Siun soten alueella annosjakelun piirissä on tällä hetkellä noin 1 700 asiakasta, joista valtaosa on ikäihmisiä. Lisäksi Siun sotessa on arvioitu, että valtaosalle noin 1 300 käsinjakelun piirissä olevista asiakkaista palvelu olisi mahdollista toteuttaa annosjakeluna, tiedotteessa todetaan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa