Torstai, 25.4.2019 
Marko, Markus, Markku
Maakunta

Peloton susi liikkunut Ilomantsin kirkonkylällä jo viikkoja, poliisi antoi lopetusluvan - "Voi aiheuttaa vaaraa ihmisten hengelle ja terveydelle"

  • Helena Romppanen
  • Mikko Makkonen
Arkistokuva Ilomantsin kirkonkylältä Kauppatieltä, jossa susi muun muassa on liikkunut. Arkistokuva Ilomantsin kirkonkylältä Kauppatieltä, jossa susi muun muassa on liikkunut.

Ilomantsin kirkonkylällä jo kolme viikkoa kierrellyt peloton susi on saanut lopetusluvan. Ensimmäisiä havaintoja taajaman alueella liikkuvasta eläimestä tehtiin 21. elokuuta, jolloin useampi havainnontekijä oli nähnyt sen kulkeva iltayhdeksän aikaan keskustassa pitkin Kauppatietä, josta eläin siirtyi Pappilanvaaralle.

Havainnontekijät kuvasivat sutta isoksi ja laihaksi. Suden pihavierailuista ja näköhavainnoista on tullut viikkojen mittaan useita ilmoituksia eri puolilta Ilomantsin taajamaa.

- Sudelle tehtiin 22. elokuuta karkotusmääräys, ja sitä on yritetty karkotella tuloksetta. Viime lauantaina illalla tehtiin päätös eläimen lopettamisesta, koska katsottiin, ettei karkotustoimi ole riittävä, kertoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lopettamiseen päädyttiin, koska suden käytös on ollut villieläimen käytökseksi poikkeuksellista. Susi on ollut epätavallisen peloton.

- Se ei lähde karkuun, eikä väistä kunnolla, vaan laskee ihmisen suhteellisen lähelle. Eläin ei myöskään välitä ihmisen aiheuttamista äänistä. On katsottu, että se voi aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle ja terveydelle.

Koska lopetuspäätös tehtiin vasta äskettäin, ei jahtia ole vielä aloitettu. Lupa on voimassa kolme viikkoa myöntämispäivästä 8. syyskuusta alkaen.

Poliisin tietoon ei ole tullut tuotantoeläin- tai kotieläinvahinkoja tähän suteen liittyen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa