Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Maakunta

Kuopion ja Mikkelin piispat vastustavat Heinäveden kaivossuunnitelmaa - "Vahingot luonnolle pahimmillaan peruuttamattomia"

  • Jani Leinonen
  • Jarno Artika
Kuva Heinäveden graffittihanketta käsittelevästä keskustelutilaisuudesta heinäkuulta. Kuva Heinäveden graffittihanketta käsittelevästä keskustelutilaisuudesta heinäkuulta.

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen ja Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen ovat julkaisseet yhteisen kannanoton, jossa he vastustavat Heinäveden kaivoshanketta.

Heinävedelle kaavailtu grafiittikaivoshanke koskettaa koko pohjoisen Saimaan aluetta ja ylittää näin kuntien, maakuntien ja hiippakuntien rajat. Piispojen mukaan hankkeen ympäristövaikutuksista tarvitaan lisää selvitystä. Todistustaakka on heidän mukaansa kaivosyhtiöillä, ei alueen asukkailla.

- Suunnitellulta kaivosalueelta olisi suora yhteys Saimaan vesistöön ja sen ainutlaatuiseen luontoon. Se tarjoaisi työpaikkoja yhden sukupolven ajan, mutta sen ympäristövaikutusten kanssa joutuisivat kymmenettuhannet ihmiset elämään monen sukupolven ajan, alueen eläimistä ja kasveista puhumattakaan. Pahimmillaan vahingot luonnolle ovat peruuttamattomia, Jari Jolkkonen ja Seppo Häkkinen kirjoittavat tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Piispat toteavat, että Heinäveden kaivoshankkeessa joudutaan punnitsemaan erityisesti luonnon suojelemiseen ja ihmisten työllistämiseen liittyvien arvojen välillä.

- Yritystoimintaa on kehitettävä siten, että sen vaikutukset voidaan sovittaa yhteen Saimaan alueen korvaamattomien luontoarvojen kanssa. Tarvitaan viisautta luoda työtä, joka turmelemisen sijasta varjelee ja ennallistaa luontoa. Vireillä olevassa kaivoshankkeessa tämä ei näytä toteutuvan, piispat toteavat.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa