Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Maakunta

Pelastusjohtaja muistelee: Tuleva isä veti synnyttäjälle vaatteita takaisin päälle, eräs potilas pelastettiin pelastajiltaan tanssilattialla

  • Pekka Puustinen
  • Mikko Makkonen

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pitäaikainen pelastusjohtaja Jorma Parviainen jää eläkkeellä vuodenvaihteessa. Rapiat 44 vuotta jatkuneen uransa Parviainen on tehnyt kokonaan Joensuussa.

Ura alkoi kesäsijaisena vuonna 1974 ja sen jälkeen hän on työskennellyt palomiehenä, päivystävänä palomestarina, palopäällikön sijaisena, Joensuun aluepalolaitoksen palopäällikkönä ja maakunnallisen laitoksen pelastusjohtajana.

Tehtävissä sattuu kaikenlaista. Parviaisen aloitellessa työuraansa ambulansseihin oli juuri määrätty kaksoismiehitys, yksin ei saanut enää ajaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Apumieheksi määrättiin tietysti se nuorin ja hölmöin. Veimme hälytysajona synnyttävää naista keskussairaalalle. Olin itse takaosastossa, aviomies istui kuskin vieressä hytissä, Jorma Parviainen muistelee.

- Kun vaimon synnytys rupesi käynnistymään ajon aikana, aloin riisua hänen alavartalostaan vaatetusta.

- Mies kurkki koko ajan väliseinän pienestä ikkunasta, mitä takana tapahtuu, ja kun hän näki tilanteen, ryömi ikkunan kautta taakse. Siinä vedimme sitten vuoronperään minä vaatetusta pois ja hän takaisin päälle. Onneksi ennätimme sairaalalle ajoissa.

Toisen kerran tuli sairashälytys ravintola Ollivaaraan Niinivaaralle.

- Tanssilattian ympärillä oli tiukka rinki katsojia, kun kaksi miestä elvytti potilasta rinnasta painellen. Tämä valitti, että elekee elekee, koskoo, koskoo.

- Siinä tuli vähän sanaharkkaa elvyttäjien kanssa. He luettelivat käyneensä ties mitä kursseja ja osaavansa kyllä homman eivätkä olisi päästäneet meitä tekemään työtämme.

- Seisomaan noustuaan potilas kertoi saaneensa vain jonkinlaisen heikotuskohtauksen, kun syöminenkin oli jäänyt väliin. Sairaalan ei tarvinnut lähteä.

- Se taitaa olla ainoa kerta, kun olemme pelastaneet ihmisen pelastajiltaan, Parviainen naurahtaa.

Ja jotta tarina saisi arvoisensa lopun, kyseinen potilas pyysi ja sai ambulanssikyydin Karelian ovelle!

Eläkkeelle Parviainen lähtee toiminnallisesti ja taloudellisesti huippukunnossa olevalta laitokselta.

Pelastuslaitos on osa Siun sotea. Parviaisen mukaan malli on erittäin toimiva ja tarjoaa selviä synergiaetuja muun muassa ensihoidon ja pelastustoimen mittavan käytännön yhteistyön kautta.

Yhden ison asian hän kokee olevan kesken.

- Joensuun ratapihalla ei ole ollut sataan vuoteen riittävää sammutusvesijärjestelmää. Se pitää toteuttaa viimeistään ratapiharemontin yhteydessä. Ja mielellään niin, että sammutusvesi otetaan Pielisjoesta, jottei siihen kulu pohjavettä, Parviainen evästää.

Lisää aiheesta:

Pelastusjohtaja Jorma Parviainen pelkää, että pelastuslaitosten yhdistämishinkua on yhä jäljellä

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa