Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Maakunta

Tulliportin normaalikoulussa kokeillaan 75 minuutin oppitunteja - Tuntien suunnittelun merkitys kasvoi

  • Tuuli Rantasalo
  • Jarno Artika
Jyrki Korkin mukaan pidemmät tunnit rauhoittavat koulupäivän rytmiä. Jyrki Korkin mukaan pidemmät tunnit rauhoittavat koulupäivän rytmiä.
Joensuun normaalikoulussa on kokeiltu 3. - 6.-luokkalaisilla viime vuodesta asti 75 minuutin oppitunteja. Kokeilu jakaa mielipiteitä.

Joidenkin mielestä on hyvä, että yhdellä tunnilla on enemmän aikaa käydä asioita läpi ja että koululaisten tarvitsee kantaa vähemmän kirjoja mukanaan. Huolta taas on herättänyt, jaksavatko koululaiset keskittyä pidemmillä tunneilla.

Ja jos pitkillä tunneilla ei saada jouhevasti yhdistettyä eri kokonaisuuksien opettamista, ehtivätkö opettajat opettaa kaikkia opetussuunnitelman mukaisia asioita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luokanopettajat Päivi Ruotsalainen ja Juha Karhunen suhtautuvat myönteisesti pidempiin oppitunteihin.

He myöntävät, että uusi järjestelmä edellyttää entistä enemmän tuntien suunnittelua.

- Jotta oppilaat jaksaisivat keskittyä, on oppitunneilla oltava vaihtelevia työtapoja ja toiminnallisia osuuksia, kuten jumppia, he kertovat.

Taito- ja taideaineissa pidemmät tunnit ovat olleet tervetulleita. Tulliportin normaalikoulun rehtorin Jyrki Korkki myöntää, että kielissä kaksi lyhyempää tuntia voisi toimia yhtä pitkää tuntia paremmin.

Korkin mukaan kokeilu otettiin käyttöön, koska pidemmät tunnit rauhoittavat koulupäivän rytmiä. Hän kieltää, että joissain aineissa kaikkia vaadittavia asioita ei olisi ehditty opettaa.

Normaalikoulu on yliopiston koulu, jossa tutkitaan ja kokeillaan uusia asioita. Se toimii myös harjoittelukouluna opettajaopiskelijoille.

75 minuutin oppitunnit eivät itsessään liity mihinkään käynnissä olevaan tutkimukseen, vaan ne ovat osa laajempaa koulun kehittämistä opetussuunnitelman suuntaisesti.

Tärkeitä asioita ovat muun muassa oppilaskeskeisyys ja kokemuksellinen oppiminen.

1.- ja 2.-luokkalaisilla kokeiltiin viime vuonna sekaisin 45 ja 75 minuutin oppitunteja. Heidän osaltaan kokeilusta luovuttiin kevään jälkeen, sillä he väsyivät pitkillä tunneilla.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa