Tulosta tämä sivu
Maakunta

Suuri harjoitus: Myrkyllinen pulma Penttilässä, Kuhasalossa on aseellinen selkkaus torstaina

Jos Joensuussa havaittaisiin ammoniakkivuoto ja epäilyttävä räjähdeauto, tehtävä koskettaisi ainakin pelastuslaitosta, poliisia ja puolustusvoimia. Jos Joensuussa havaittaisiin ammoniakkivuoto ja epäilyttävä räjähdeauto, tehtävä koskettaisi ainakin pelastuslaitosta, poliisia ja puolustusvoimia.

Tätä ei joka päivä näe Penttilässä. Sinisiin suoja-asuihin pukeutuneet pelastajat käyskentelevät ratapihalla, paloautossa on maastokuosi ja kymmenen henkilöä on altistunut ammoniakille, jota vuotaa junan säiliöstä.

Ennen pitkää ratapihalta löytyy sinne kuulumaton räjähdeajoneuvo. Tämäkin vielä.

Mitä täällä tapahtuu? Olemmeko sodassa? Oikeasti tilanne olisi perin epämääräinen, Joensuun seudulla järjestettävän puolustusharjoituksen johtaja everstiluutnantti Janne Myller kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolustusvoimat harjoittelee yhdessä muiden viranomaisten kanssa Pohjois-Karjalan puolustamista tällä viikolla perjantaihin saakka. Harjoitus näkyy eri puolilla Joensuuta sekä Ylämyllyllä, Onttolassa ja Jaamankankaalla.


Joensuun seudulla harjoitellaan muun muassa aseistautuneen henkilön taltuttamista. Keskiviikkona harjoituksen näyttämönä toimii ilmeisesti lentokenttä.

– Harjoitus käynnistyy lentokoneonnettomuutena, Janne Myller sanoo.

Sotilaallisen vaiheen vuoro on torstaina. Kuhasalossa "toimitaan aseellista joukkoa vastaan", Myller sanoo.

Joensuussa sataman lähistöllä Penttilän, Kuhasalon ja Vehkalahden alueella on torstaina melua kello 7–18. Tuolloin käytössä on harjoitusampumatarvikkeita, mutta ei kovapanosammuntoja.

– Kuhasalossa voi näkyä ylimääräistä savua, mutta räjähteitä siellä ei käytetä, Myller kertoo.

Kuhasalon ulkoilualue on suljettuna ulkoilijoilta torstaina kello 7–18.

– Ei ole hyvä idea mennä sinne tuolloin lenkkeilemään koiran kanssa, Myller korostaa.

6

2

1

Harjoituksen painopistealueena on viranomaisten välinen yhteistoiminta. Hybridiuhkatilanteessa emme olisi vielä sotatilassa, mutta valmius olisi kohonnut, Janne Myller toteaa.

Tietoverkkohyökkäyksiä, sähköverkko-ongelmia, havaintoja tiedustelusta, terrorismiepäilyjä.

– Maailmalta näkee esimerkkejä vastaavanlaisista tilanteista.

Kainuun prikaatin johtamaan Joensuu 18 -harjoitukseen osallistuu yhteensä tuhat henkilöä. Mukana on myös varusmiehiä, Myller ilmoittaa.

– Varusmiehet voivat olla esimerkiksi poliisin apuna liikenteen ohjauksessa tai eristämässä vaarallisen alueen ulkokehää. Harjoitus on tärkeä varusmiehillekin, mutta puolustusvoimien näkökulmasta pääpaino on reserviläisissä.

5

3

Venäjällä alkoi tiistaina historiallisen suuri sotaharjoitus Vostok. Puolustusministeri Sergei Shoigu on kertonut, että siihen osallistuu noin 300  000 venäläissotilasta ja tuhat ilma-alusta, STT uutisoi.

Lauantaihin asti jatkuva sotaharjoitus järjestetään maan itäosassa. Shoigun mukaan Venäjä ei ole järjestänyt mitään Vostokin veroista sitten kylmän sodan sotaharjoituksen vuonna 1981, STT kertoi.

– Sielläkin on ammattinaisia- ja miehiä töissä, sen ajatuksen Venäjän harjoitus herättää. Hekin tietävät sen, että asiat eivät toimi, ellei niitä harjoitella, everstiluutnantti Janne Myller sanoo.

Joensuu 18 -harjoitus oli tiistaina vasta pääsemässä vauhtiin, mutta Myllerin käsityksen mukaan viranomaisten asenne harjoitukseen on ensiluokkainen Pohjois-Karjalassa.

– Motivaatio-ongelmia ei ole näyttäisi olevan.

4

Harjoituksen aikana perjantaihin saakka päivystää numero 0299 451 964 mahdollisia kansalaisten yhteydenottoja varten.

– Kansalainen voi soittaa numeroon, jos hänellä on kysyttävää esimerkiksi siitä, uskaltaako tietyllä alueella liikkua. Numeroon voi myös soittaa, jos on jotain hampaankolossa. Otamme mielellämme koppia palautteesta harjoituksen aikana kuin että suurella työllä jälkikäteen selvitämme, mikä on mennyt mönkään, tiedottaja Satu Hujanen kertoo.


Lue lisää:

Kuvat ja video Pohjois-Karjalan puolustusharjoituksesta: Nyt tapahtuu Joensuun ratapihalla, keskiviikkona näyttämönä ilmeisesti lentokenttä

Lieksassa oma valmiusharjoitus - lähtötilanteena kahden raskaan ajoneuvon onnettomuus sillalla