Tulosta tämä sivu
Maakunta

Tutkijoiden yö tulee taas – koko kansan tiedetapahtuma järjestetään Joensuussa 28. syyskuuta

Arkistokuva viimevuotisesta Tutkijoiden yöstä. Arkistokuva viimevuotisesta Tutkijoiden yöstä.

Suuren yleisön tiedetapahtuma, Tutkijoiden yö, tarjoaa jälleen tietoa ja elämyksiä kaikenikäisille Joensuussa perjantaina 28. syyskuuta. Monipuolista ohjelmaa on tarjolla kello 15–20 Itä-Suomen yliopiston kampuksella Aurora-rakennuksessa. Illan juontaa toimittaja ja juontaja Mikko ”Peltsi” Peltola.

Tutkijoita voi tavata myös kaupungin aamuliikenteessä, kun kolme tutkijaa jalkautuu toimittaja ja tuottaja Anne Heikkisen johdolla linjan 3 bussiin klo 7–8 välillä keskustelemaan päiväkotiarjesta, liikunnan eduista sekä syötävistä hyönteisistä.

Tutkijoiden yön työpajoissa Aurorassa on toimintaa koko tapahtuman ajan. Tapahtumapisteitä on laidasta laitaan. Niissä pääsee tutustumaan muun muassa kemiaan, fysiikkaan, matemaattisiin pulmiin, kommunikaatiotaitoihin, kansalliseen muurahaiskeräykseen, jätteiden oikeanlaiseen lajitteluun sekä teknologiaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pajoissa voi eläytyä puuksi mediaation avulla, tuunata ikoneita, olla osa kirjan kantta, tehdä erilaisia terveyteen liittyviä mittauksia sekä tunnistaa omaa osaamistaan. Lisäksi perheen pienimmät voivat kokeilla sadutusta ja tuoda pehmolelunsa Nalleneuvolaan. Lasten huumoripajassa nauretaan yhdessä, ja tarjolla on myös tietoiskuja maahanmuuttajien kotoutumiskeinoista. Lisäksi kerrotaan, miten tutkimuksen teko onnistuu silloin kun tutkimuksen kohteena ovat lapset. Illan aikana äänimaisemiin liittyvässä työpajassa järjestetään kolmiulotteisia äänimatkoja, joilla kuunnellaan ja tutkitaan, miten äänet vaikuttavat kehoon ja mieleen.

Tarjolla on myös erilaisia musiikkiesityksiä sekä Tiedekahvio.

Non-stop-tyylillä pyörivien toiminnallisten työpajojen lisäksi kampuksella on mahdollisuus tutustua Joensuun kampuksen historiaan. Historian tutkijat vetävät illan aikana kolme Akateemisuuden askelmerkit – Joensuun yliopistokampuksen historiaa -kävelyä kello 16, 17 ja 18 alkaen. Kävelyiden aikana kuullaan, nähdään ja muistellaan tuokiokuvia kampuksen menneisyydestä. Niiden päätteeksi päästään tutustumaan nykypäivän ja tulevaisuudenkin virtuaalisiin opetusmenetelmiin.

Illan aikana Taitola-rakennuksessa on avoimet ovet. Käsityötiede siirtyi tänä syksynä lakkautetulta Savonlinnan kampukselta Joensuuhun, ja esittäytyy nyt suurelle yleisölle. Käsityötieteen omassa rakennuksessa Taitolassa päästään kokeilemaan monimateriaalisen käsityön kautta digitaalista suunnittelua, laserleikkausta, 3D-tulostusta sekä muuta käsityötieteeseen liittyvää teknologiaa. Myös puuteknologia ja langanteko tulevat tässä pisteessä tutuksi.

Tapahtumassa vierailee myös organisaatiopsykologi, yrittäjä ja Meaningful Work Finland ry:n toiminnanjohtaja Jaakko Sahimaa. Hän pitää luennon aiheesta Merkityksellistä työtä: Mistä tekijöistä työn mielekkyys ja merkityksellisyys muodostuu? kello 16.30–17.30 salissa AU205. Luennolla hän keskittyy työn merkityksellisyyteen ja sen kaipuuseen tutkimuksen ja käytännön kokemusten pohjalta. Mistä merkityksellisyys työssä muodostuu? Entä miten omaa kokemustaan työn mielekkyydestä voi lisätä?

Ilta huipentuu Aurorassa Kysy biologilta -iltaan, jossa yleisö voi tentata yliopiston biologeja Peltsi Peltolan johdolla. Tilaisuudesta löytyy muun muassa kalojen, lintujen, muurahaisten, ampiaisten, soiden, evoluution, sammaleiden, luonnonsuojelun, kasvien ja norppien asiantuntijoita.

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Itä-Suomen yliopiston Tutkijoiden yö on osa Suomen Tutkijoiden yö -tapahtumaa, jota rahoitetaan Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie -toimista. Kansainvälinen tapahtuma järjestetään samaan aikaan 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa ja Suomessa 11 paikkakunnalla. Itä-Suomen yliopisto järjestää Tutkijoiden yön sekä Joensuussa että Kuopiossa.

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tiedote