Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Maakunta

Kolumni: Suuri arvoitus perimmäisten kysymysten äärellä

Sukka on hyvä olla olemassa silloin, kun sitä tarvitsee. Vaikka miesten sukkia on valmistettu teollisesti jo 1500-luvun lopulta, tulee tilanteita, jolloin niitä ei ole tarpeeksi. Toisaalta sukkia on liikaa. Viimeksi kun konmaritin sukkalaatikkoni, sieltä löytyi 18 paria ja 13 paritonta sukkaa. Kukaan ei tarvitse noin paljon, jos sukkia pestään edes silloin tällöin.

Silti tulee aamuja, jolloin puhtaana on vain parittomia sukkia. Parittomien sukkien mysteeri on ehkä suurin ihmiskunnan ratkaisematon arvoitus. Syökö niitä pesukone tai kuivausrumpu? Päätyvätkö parittomat sukat sinne, minne kaikki kadonneet kuulakärkikynät? Diginuorisolta jos kysyy, saa vastauksen, että mikä on kuulakärkikynä.

Luin lehdestä niksivinkin. Sukan parin katoamisen pesukoneeseen voi välttää helposti. Nipsaisee sukkaparin yhteen vaikka nippusiteellä. Roudarinteippiä ei kannata kokeilla tähän. Pestessä tulee vaan turhaa sotkua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sitä paitsi missä sanotaan, että vain parillinen sukka on hyvä? Kukaan tuskin huomaa, vaikka lähtee liikenteeseen parittomilla sukilla. Jos kuitenkin joku hoksaa ja kysyy, kannattaa kuitata vinolla hymyllä. Aina voi vastata, että pariton sukka on uusinta hipsterimuotia.

Hipsterimuotia on myös se, mikä ennen tuomittiin suomalaisten miesten suureksi synniksi. Amerikassa tuli jo pari vuotta sitten muotiin sukkien käyttö yhdessä sandaalien kanssa. Tässä Suomen miehet olivat muodin edelläkävijöitä. Niin että, veljet, turha on häpeillä myöskään vyölaukun käyttöä julkisilla paikoilla.

Ennen miehet käyttivät yleisesti sukkahousujakin. Tosin silloin elettiin 1300–1500-lukuja, joten kaikki eivät ehkä enää muista. Sukkahousumiehillä oli kengät. Suomessa kaikilla ei ollut varaa kenkiinkään.

Sukkien käyttö yleistyi viime vuosisadalla. Miehetkin käyttivät sukkanauhoja, jotta sukat pysyivät kurissa ja ylhäällä. Paitsi tietysti tosimiehet. Resori keksittiin sukkaan vasta 1960-luvulla. Sen jälkeen mitään ei ole ollut niin paljon kuin puristavia ja parittomia sukkia.

Levysukkaan ei tarvittu sukkanauhoja, eivätkä levysukat puristaneet. Nyky-Suomi ei olisi Suomi ilman levysukkia. Miten olisikaan käynyt talvisodassa, jos miehillä ei olisi ollut levysukkia eli jalkarättejä?

Vielä 1970-luvulla varusmiesten oli pakko käyttää jalkarättejä. Huutamalla ampumisen lisäksi soturin tärkeä maanpuolustustaito oli oppia käärimään jalkarätti saappaaseen oikealla tavalla. Auta armias, jos tarkistuksessa saappaassa ei ollut jalkarättejä, tai oli sukka ja sen päällä jalkarätit.

Jalkarätti imee jalkahikeä paremmin kuin nykysukat, väitetään. Miten jalkarätti toimii sandaalien kanssa? Suuri arvoitus on itse jalkahiki. Mistä hiki tulee esimerkiksi talvella? Moni mies elää elämänsä tietämättä, että jaloissa on jopa kymmeniätuhansia hikirauhasia. Niitä on paljon etenkin varpaiden väleissä. Sukkavalmistajan mukaan jalkahikeä voi kertyä jopa kahvikupillinen päivässä.

Arvoitus on myös, haiseeko jalkahiki homejuustolta vai tuoksuuko juusto tutulta, hyvin kypsyneeltä sukalta?

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa