Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Maakunta

Käräjäoikeus hylkäsi Marjetan syytteet - syyttäjä ratkaisee viikon sisällä, valittaako tuomiosta hovioikeuteen

  • Aaro Virolainen
  • Kimmo Kirves
Käräjäoikeus hylkäsi Ari Marjetaa, 59, vastaan nostetun syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Karjalainen ei tavoittanut Marjetaa eikä hänen puolustusasianajajaansa perjantaina. Käräjäoikeus hylkäsi Ari Marjetaa, 59, vastaan nostetun syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Karjalainen ei tavoittanut Marjetaa eikä hänen puolustusasianajajaansa perjantaina.
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi Ari Marjetaa, 59, vastaan nostetun syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Oikeus hylkäsi myös vaihtoehtoisen syytteen seksuaalisesta ahdistelusta ja määräsi valtion korvaamaan Marjetalle 14 900 euroa oikeudenkäyntikuluista.

Marjetan nimi kerrottiin tiedotusvälineissä, kun syyte lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuli julki viime maaliskuussa. Luottamustoimistaan kuten Lieksan kaupunginvaltuuston jäsenyydestään Marjeta luopui aiemmin viime talvena. Edellisellä valtuustokaudella hän oli Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Perhekotia ja kehityisvammaisten asumisyksikköä pyörittäneen yhtiönsä vastuutehtävistä ja operatiivisesta johdosta Marjeta vetäytyi keväällä 2017.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syytteisiin johtaneet tapahtumat ajoittuivat viikonloppumatkalle, joka suuntautui Hämeeseen helmikuussa 2017. Asianomistaja oli tuolloin ala-ikäinen, kun hän nyt on täysi-ikäinen.

Käräjäoikeuden julkisessa selosteesta kerrotaan, että vastaaja ja asianomistaja tekivät matkan yhdessä. Selosteessa ei kerrota, tekivätkö he sen kahdestaan.

Oikeus piti riidattomana, että asianomistaja oli kuulunut vastaajan lähipiiriin useiden vuosien ajan. Oikeus katsoi, että vastaajan ja asianomistajan välit olivat varsin lämpimät ja luottamukselliset matkaan asti.

Oikeus tulkitsi vastaajan eli Marjetan teot ja puheet normaaliksi kanssakäymiseksi läheisessä suhteessa. Näyttöä seksuaalisista tarkoituksista ei saatu, joten syytteet kaatuivat. Fyysinen kontakti oli kädestä pitämistä, halaamista ja poskisuukkoja.

- Ei ollut edes väitetty, että vastaaja olisi kosketellut asianomistajaa sukupuolielimiin tai muihin seksuaalisesti erityisen herkkiin kohtiin, käräjäoikeus totesi selosteessaan.

Vastaaja ja asianomistaja muun muassa matkustivat useita satoja kilometrejä asuntoautolla, yöpyivät mökissä ja osallistuivat iltatilaisuuteen neljän päivän matkallaan.

- Menomatkalla vastaaja on kaksi kertaa tarttunut ja pitänyt asianomistajaa kädestä kiinni sekä sanonut tätä kauniiksi ja seksikkääksi.

Lisäksi oikeus katsoi selvitetyksi, että vastaaja oli samassa yhteydessä kertonut asianomistajalle pitävänsä tätä tärkeänä sekä uskoutunut hänelle asioistaan.

Selosteessa kuvailtiin myös tapahtumia mökillä ja paluumatkalla.

Karjalainen ei tavoittanut Marjetaa eikä hänen puolustusasianajajaansa Emma-Lotta Kinnusta perjantaina. Syyttäjä Tuomo Laaninen totesi, että hänellä on viikko aikaa ratkaista, valittaako hän hovioikeuteen. Laaninen sanoi perehtyvänsä rauhassa tuomioon, jonka oli lukenut vasta kerran.

Oikeudenkäyntiavustaja Sanna-Maria Klemetti kertoi, ettei vielä ollut keskustellut asianomistajan kanssa.

- Käymme tuomion tarkasti läpi ja mietimme mahdolliset jatkotoimenpiteet, Klemetti sanoi.

Kun ilman yleisöä pidetty oikeudenkäynti alkoi viime viikon keskiviikkona, Marjeta kertoi Ylen mukaan, että kommentoi vasta, kun oikeusprosessi on ohi.

- Lastensuojelussa toimiva voi joutua tällaisiin tilanteisiin. Olen todella vaikeassa välikädessä, koska kaikki on salassa pidettävää, enkä voi ennen oikeudenkäyntiä kommentoida muuten kuin että kiistän syyllistyneeni rikokseen, Marjeta sanoi Karjalaiselle aiemmin.

Käräjillä asiaa piti käsitellä jo viime keväänä, mutta juttu siirtyi yhden asianosaisen esteen vuoksi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa