Perjantai, 22.3.2019 
Vihtori
Maakunta

Kolumni: Meistä kaikista pitäisi löytyä pieni pasifisti

  • Pekka Puustinen

Mittava joukko Euroopan maiden johtajia kuunteli nöyrinä nöössipoikina, kun presidentti Donald Trump vaati keskikesällä Nato-maita nostamaan puolustusmenonsa kahteen prosenttiin kansantuotteesta.

Edes Trumpin asettama neljän prosentin tavoite tuota tuonnempana ei synnyttänyt vastalauseita protestoinnista puhumattakaan.
Suomessakin näihin vaateisiin on vastattu hiljaisuudella.

Sen takana on halua varmistaa suuruusluokkana kymmenen miljardin euron hävittäjähankinnat ja muu puolustusvoimien materiaalitarve.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Emmehän me voi jäädä jälkeen kansainvälisestä aseteknologian kehityksestä!

Joensuussa harjoiteltiin viikon ajan viranomaisten yhteistyötä erilaisissa kriisitilanteissa. Kemikaalionnettomuus ratapihalla tai vakava lentoturma Onttolassa ovat kriisejä, vaikkakin vain paikallisia.

Näitä pitääkin harjoitella. Teknologia, olosuhteet ja kaikki muu muuttuu niin nopeasti, että viiden tai kymmenen vuoden takaiset valmiussuunnitelmat ovat auttamatta vanhentuneita.

Ja rehellisyyden nimissä, ei niitä suunnitelmia kaikilla turvallisuusviranomaisilla ole keskinäisestä yhteistyöstä edes ollut.

On harjoiteltu myös aseellista toimintaa joensuulaisessa kaupunkiympäristössä. Tässä sivutaan nykyisen sodankäynnin ydintä.

Nyt joukot tuodaan asutuksen keskelle piittaamatta siitä, miten siviilien käy. Katsokaa Syyriaa.

Siviilien ja yhteiskunnan toimivuuden turvaamiseksi erilaisiin luonnonmullistuksiin pitää varautua parhain mahdollisin keinoin.

Muualla tapahtuva mittava katastrofi voi heijastua myös Suomeen pitkän aikaa ja vaarantaa moni asioita ruokahuollosta lähtien. Yhtä lailla kymmenet miljoonat afrikkalaiset voivat vyöryä Eurooppaan nälkää ja janoa pakoon.

Näissä varautumisissa tavoitteena on huolehtia ihmisistä, turvasta ja terveydestä, sekä turvata rakennetun ympäristön eheys.

Tähän varautumiseen pitääkin kohdistaa rahaa.

Sotilaallisessa varautumisessa tavoitteena on varmistaa mahdollisimman kattava tuhovoima.

Donald Trump on vaateissaan yksinomaan amerikkalaisen aseteollisuuden myyntimies.

Aivan absurdi vaatimus on sotilasmenojen kasvattaminen siksi, että voitaisiin kylvää entistä tehokkaammin ja nopeammin täystuhoa.

Yks hallayö voi kaiken viljan kaataa, tai voi tulla turma muu. Siksi tarvitaan kansallinen kotivara.

Pyssy riittää pitämään pedot ja pahat miehet loitolla.

Muilla sotilasmenoilla ihmiskunta saisi aikaan jotakin paljon suurempaa ja inhimillisempää. Vaikka juomavettä.

Kiihtyvä varustelukierre taas johtaa vääjäämättä sotaan. Aina.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa