Maanantai, 10.12.2018 
Jutta
Maakunta

Kolumni: Liian paljon tehty kallista ja tarpeetonta

Kyllä vastustajat ovat aina oikeassa ja kannattajat väärässä. Kaiken uuden tekeminen on turhaa, tarpeetonta ja liian kallista. Joensuu olisi paljon parempi, jos olisi jätetty tekemättä.

Esimerkkejä: Keskussairaala ja Siilaisen terveys- ja hyvinvointipalatsi. Ilman niitä olisi pieniä, kotoisia ja nuhjuisia terveysasemia siellä ja täällä. Saamatta jääviä ja olemattomia palveluja olisi paljon mukavampi jonottaa niissä ihan vaan omalla porukalla tuttavien kesken.

Kehätieksi sanottu ohitustie on hyvä esimerkki huonosta. Kehätietä pääsee lujempaa ohi koko kaupungin. Ilman kehätietä tulisi Joensuun keskustaan paljon enemmän autoja ja ihmisiä. Sitä paitsi, mikä opettaa liikenneraivoa paremmin kuin jonossa matelu ja ruuhkassa oman vuoronsa odottelu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liikennevalot ja kiertoliittymät. Perinteinen risteys ilman valoja on ainoa oikea. Valot eivät säästä sähköä vaan tuhlaavat valoa. Liikennevalojen tarkoitus on kaapata valta autoilijoilta. Valottomassa risteyksessä menee ensin suurin ja sitten röyhkein. Niin pitäisi olla liikennevaloissakin.

Lähtökohtaisesti kaikki kiertoliittymät ovat tarpeettomia. Kun opetetaan kurvailemaan, ei matka jatku suoraviivaisesti. Tehokkuus kärsii. Koska veronmaksajat maksavat kiertoliittymät, saa niissä ajaa juuri niin monta kierrosta kuin itse kukin omistaja haluaa.

Kiertoliittymiin suurella rahalla hankitut niin sanotut ympäristötaideteokset eivät ole sitä, mitä väittävät olevansa. Tuskin niistä samaa rahaa saisi takaisin, vaikka ne pistäisi myyntiin.

Suojateihin on tuhlattu liikaa valkoista maalia ja katuvaloihin valoa. Ilmankin tultaisiin toimeen. Jos ulkona liikuttaisiin vain päivällä, onnettomuudet vähenisivät pimeällä.

Siltoja on turhan monta. Yksi riittäisi. Kaikki pääsevät sillan yli vuorollaan, kun eivät yrittäisi ahtautua sillalle yhtä aikaa. Oman sillan tekeminen kevyelle liikenteelle oli elitististä elvistelyä, eli suomeksi sanottuna kallis virhe.

Hallit ja kentät. Mihinkään ei ole pantu niin paljon veronmaksajien rahaa kuin turhiin urheiluhalleihin. Miksi joka lajille pitää olla oma hallinsa? Miksi tehdään katettuja katsomoita? Jos urheiltaisiin vain poutasäällä, ei tarvittaisi halleja eikä katsomoita. Pysyisivät kotona ne, jotka pelkäävät sateessa sulavansa kuin sokeripalat.

Areena-halli on tilavuudeltaan suurin puusta tehty turhuus. Kallista kattoremonttia ei olisi tarvittu, jos alun perin halli olisi jätetty tekemättä.

Kävelykeskusta on kaiken vinon kehityksen alku ja juuri. Pääseekö enää autolla kaupan oven eteen? Ei pääse. Onko sokkeloisia kauppakeskuksia enemmän kuin tarpeeksi? Ehdottomasti. Miksi on sallittu tehdä liian korkeita kerrostaloja? Pilaavat ilmatilaa ja maisemaa.

Nyt kaivavat torin alle parkkiluolaa, jota ei tarvita. Tuskin siitä enää luopuvat, vaikka kyllä pitäisi.

Torille tehdään miljoonan maksava esiintymislava. Pian veroja täytyy korottaa, jotta saadaan lava maksetuksi.

Uutta kauppahallia ei kukaan tarvitse, jos sitä ei tehdä nyt eikä koskaan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa