Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Maakunta

Siun sote yhtiöittää työterveyshuoltonsa - Käyttöön otetaan niin sanottu in-house-malli

  • Olli Sorjonen
  • Juha Inkinen
Siun sote on yhtiöittämässä työterveyshuoltonsa. Asia tulee päätettäväksi yhtymähallituksen kokoukseen 27. syyskuuta, josta se etenee valtuustokäsittelyyn.

Pohjaesitys on, että työterveyshuoltoa varten perustetaan Siun työterveys Oy.

Uutta yhtiötä perustellaan sillä, että Siun soten on järjestettävä työterveyshuollon palvelut lain nojalla omalle henkilöstölleen, mutta perussopimuksen mukaisesti Siun soten on järjestettävä myös jäsenkuntiensa ne sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, jotka eri lakien mukaan kuuluvat kuntien järjestämisvastuulle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Tämä tarkoittaa sekä kuntien henkilöstölleen tarjoamia työterveyshuollon palveluja, että terveydenhuoltolain mukaista, alueella toimiville yrittäjille ja muille omaa työtään tekeville järjestettävää työterveyshuoltoa.

Tähän saakka Siun sote on järjestänyt työterveyshuollon palvelut omana toimintanaan. Kunnalla on kuitenkin yhtiöittämispakko sellaisille tehtäville, joita hoidetaan kilpailutilanteessa markkinoilla.

- Työterveyspainotteisen sairaanhoitopalvelun myynti alueen yrityksille, yrittäjille ja muille omaa työtään tekeville katsotaan kilpailluilla markkinoilla toimimiseksi, ja mikäli myyntiä halutaan jatkaa, toiminta on yhtiöitettävä, hallituksen esityslistassa perustellaan.

Lain siirtymäaika tältä osin päättyy 31.12.2018.

Perustettava yhtiö olisi niin sanottu in-house-yhtiö, jolta Siun sote voi ostaa omalle henkilöstölleen työterveyshuollon palvelut ilman kilpailuttamista.

Yhtiön omistaa kokonaisuudessaan Siun sote. Yhtiö voi myydä alueen yrityksille, yrittäjille ja muille omaa työtään tekeville työterveyshuollon palveluja korkeintaan viidellä prosentilla liikevaihdostaan ja enintään 500 00 eurolla vuodessa.

- Niin kauan kuin Siun sote on kuntayhtymä, myös omistajakunnat voivat ostaa omalle henkilöstölleen työterveyspalvelut perustettavalta yhtiöltä ilman kilpailutusta.

Mikäli sote- ja maakuntavalmistelu etenee siten, että Siun sote siirtyy osaksi uutta maakuntaorganisaatiota, perustettavan yhtiön asema suhteessa kuntiin kuitenkin

muuttuu, koska kunnilla ei enää ole yhtiöön välillistä omistusta kuntayhtymän kautta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa