Maanantai, 10.12.2018 
Jutta
Maakunta

Kolumni: Tarinoita historian holveista

Lieksan keskustassa, Simo Hurtan kadulla seisoo lounasravintola elämää nähneessä, valkoisessa puutalossa. Klassistinen rakennus on kulunut, mutta henkii vieraspaikkakuntalaisen silmiin vanhan arvotalon karismaa taitetun aumakattonsa alla.

Jo ravintolan nimestä – Hurtan Holvi – voi päätellä, että rakennuksessa on aiemmin sijainnut pankki. Vieras kuulee keväisellä käynnillään, että talon on kenties suunnitellut arkkitehti Valter Thomé, mille löytyvät sitten vahvistukset kirjallisuudesta ja lehtiartikkeleista. Taas uusi jännittävä ja suurelta yleisöltä unohtunut arkkitehti, jonka tuotantoa sijaitsee Pohjois-Karjalassa!

Ikä 43, osapuoli valkoinen, kuolinkunta Vihti, vangitsemisaika ja kuolinpäivä 1. helmikuuta 1918, kuolintapa murha, pistimenhaava vatsassa ja ampuminen. Niin kertoo Valter Thomén kohtalosta Kansallisarkiston sotasurma-arkisto.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samassa kahakassa kuoli kaksi Thomén veljeä, niin ikään arkkitehtina toiminut Ivar ja metsänhoitaja William. Thomét olivat matkalla punaisten rintaman halki Pohjanmaalle, josta olivat kotoisin, Alajärveltä, kun törmäsivät punakaartin lentävään osastoon. Kohtalon oikkuja on, että samalle matkalle oli ollut lähdössä arkkitehtikollega, alkujaan ylihärmäläinen J. S. Sirén, joka jätti reissun välistä vaimonsa raskauspahoinvoinnin takia. Jos hänetkin olisi tapettu, Suomella olisi tänä päivänä eri eduskuntatalo kuin Sirénin 1920-luvulla suunnittelema.

Valter Thomé ehti luoda arkkitehtuuria eri puolille maata. Helsingin Uudenmaankadun Otava-kustantamon harmaa kivilinna on monelle kulttuuri-ihmiselle tuttu – se on Thoméa ja Karl Lindahlia, kuten myös Oulun kauppahalli.

Yksin Valter Thomén nimissä olevista töistä suurisuuntaisin on Perhon kirkko Keski-Pohjanmaalla. Punkaharjun Hotelli Finlandian Valter Thomé suunnitteli veljensä Ivarin kanssa. Heidän yhteistyötään on myös Varkauden asemakaava ja osa Ahlströmin paperitehtaan rakennuksista.

Vähältä piti, ettei Helsingin Stockmannin tavaratalokin olisi Thomén veljesten työtä. He voittivat suunnittelukilpailun, mutta lopullinen rakennus toteutettiin toiseksi valitun Sigurd Frosteruksen piirustuksista. Frosteruksenkin kädenjälkeä näkyy Pohjois-Karjalassa, Joensuun Pielisjoen linnassa, jonka hän Ole Gripenbergin kanssa korotti kruununjyvästöstä nykyiseen klassistiseen asuunsa.

Valter Thomé suunnitteli paljon pankkirakennuksia. Niiden joukkoon kuuluu myös Hurtan Holvi.

Pohjoismaiden Osakepankki aloitti pankkitoiminnan Lieksassa ja kaipasi itselleen arvokkaampaa toimitilaa kuin kauppias Juho Kärjen talo, jossa pankinpito alkoi. Piirustukset tilattiin, rakennus valmistui 1913.

Jotakin sykähdyttävää menneiden polvien asenteessa on – kun Lieksaan tarvitaan pankki, niin ei piirrellä itse, vaan kysytään Thomén veljesten toimistolta Helsingistä, nehän ne osovaa.

Minkälaisia tarinoita meidän aikamme rakennukset kantavat sadan vuoden päähän? Mitä ne kertovat tilaajiensa arvoista? Ovatko ylipäätään pystyssä?

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa