Sunnuntai, 21.10.2018 
Ursula
Maakunta

Mielipide: Uusi kirkko 250-vuotisjuhliin

  • Lukijan kirjoitus

Kun Kiihtelysvaaran kirkkopalon alkushokista toivottavasti kohtapuoliin selvitään, niin ehdotan vakavasti harkittavaksi seuraavaa toimintamallia, jolla uusi kirkko olisi mahdollista saada valmiiksi joutuisasti, ripeästi toimittaessa ehkä vielä 250-vuotisjuhliin mennessä.

Lyhyesti sanottuna ehdotukseni on rakentaa uusi kirkko nykyaikaisella puurakennustekniikalla, mutta ulkoa ja sisältä yksityiskohdiltaan sekä väreiltään täsmälleen poltetun kirkon näköiseksi, suoraan säästyneen kivijalan päälle ja säästyneeseen lämpökeskukseen liitettynä. Sellainen sopisi myös palokunnan onnistuneesti säästämän kellotornin kumppaniksi kenties paremminkin kuin mahdollisen arkkitehtikilpailun kautta saatava muodikas lasitalo.

Tämä ehdotukseni tarkoittaisi esimerkiksi modernien lamellihirsien ja kertopuun käyttöä piiloon jäävinä konstruktiivisina osina, molempia kun valmistetaan Pohjois-Karjalassakin. Palaneesta kirkosta lienevät muistamani mukaan olemassa aika hyvät mittauspiirustuksetkin jo vuosien takaa, ja lisäksi todistuskelpoisia valokuviakin varmaan löytyy runsaasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiedän, että museoväki vierastaa kuin ruttoa tuhoutuneiden rakennusten jälleenrakentamista, vaikka sitä on harrastettu kautta vuosisatojen, Suomessakin.

Esimerkiksi toisen maailmansodan totaalisesti tuhoamia historiallisia kirkkoja sekä kaupunkikeskustoja on rekonstruoitu moniin Keski-Euroopan kaupunkeihin varsin estottomasti. Niihin on liitetty selvästi näkyvä tieto jälleenrakentamisesta.

Näin pitäisi Kiihtelysvaaran toivottavasti uusittavan kirkonkin kohdalla menetellä. Jos uusi kirkko vielä maalattaisiin palonestomaalilla ja käytettäisiin muutoinkin palonkestäväksi käsiteltyä puuta, saisivat raukkamaiset sytyttäjät lisärangaistuksena ansaitsemansa pitkän nenän.

Heikki Kukkonen
arkkitehti SAFA, dosentti
Helsinki