Keskiviikko, 3.3.2021 
Kauko
Maakunta

Nurmeksen uusi raakapuuterminaali otettiin käyttöön ja kytkettiin valtakunnan rataverkkoon

  • Teksti ja kuva: Jaakko Pikkarainen
Raakapuuterminaali on lajissaan ainut tänä vuonna maahamme rakennettu terminaali. Raakapuuterminaali on lajissaan ainut tänä vuonna maahamme rakennettu terminaali.

Nurmeksen uusi raakapuuterminaali ja sen teollisuusraide kytkettiin maanantaina valtakunnan rataverkkoon. Ensimmäinen tavarajuna lähtee terminaalista perjantaina, ja ensi vuonna sen kautta arvioidaan kulkevan puuta yhteensä 200 000 kiintokuutiometriä.

– Terminaali tuo Nurmekseen lisää elinvoimaa ja kasvattaa kuljetus- ja varastointitoimialan liikevaihtoa. Samalla avautuu uusia yrittämismahdollisuuksia ja työpaikkoja vihreän teollisuuden toimialalle, kaupunginjohtaja Asko Saatsi arvioi.

Kuhmo Oy on yksi terminaalin käyttäjistä. Yhtiön sahatavaran vuosituotanto on noin 400 000 kiintokuutiometriä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toimitusjohtaja Tommi Ruha arvioi, että terminaalin kautta lähtee Kotkan ja Haminan satamiin ja edelleen maailmalle 50–100 000 kuutiometriä sahatavaraa vuodessa.

– Tähän saakka sahatavaramme on kuljetettu rautateitse Vartiuksen kautta. Nyt sahatavara lähtee oikeaan suuntaan heti alusta lähtien, mikä on positiivinen asia. Saamme lisää tehokkuutta, kustannuksia alemmaksi ja ilmastoystävällisempää kuljetusta, Ruha sanoi.

Raiteen ensimmäinen käyttäjä on HaminaKotkan sataman operaattori RP Timber Oy. Yhtiön myyntipäällikön Sanna Seleniuksen mukaan tavoitteena on viikoittainen junaliikenne.

Terminaalin teollisuusraiteen omistaa Nurmeksen kaupunki, joka vuokraa sitä 12 tunnin aikajaksoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että siltä voi lähteä viikossa 14 tavarajunaa.

Nurmeksen kaupunki omistaa terminaalialueen, jolla on puulle pinopohjaa lähes neljä kilometriä. Toiminnasta vastaa Liikennevirasto, jolle kaupunki on myymässä aluetta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi