Tiistai, 23.4.2019 
Jyrki, Jyri, Jori
Maakunta

Kolumni: Ilmastoraportin jälkeen ruvettiin pesemään käsiä

Reilu viikko sitten julkistetun YK:n ilmastoraportin sanoma oli odotettu, mutta silti se tyrmistytti maailman.

Vähitellen ilmastonmuutoskeskustelusta ollaan päästy eroon se on/sitä ei ole -väittelystä kysymyksiin, mistä se johtuu tai onko se ensinkään ihmisen toiminnan aiheuttama.

Raportin julkistuksen jälkeen vuoroon on astunut hurskastelu. Vaikuttaja toisensa perään latoo julkisuudessa madonlukuja nimellään, naamallaan ja tittelillään. Niin nytkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhteistä näille kannanotoille on se, että niistä kumpuaa esiin kirjoittajan tai puhujan asema yhteisössään, oli tämä mikä tahansa. Käsiä pestään vuoron perään. Yhteistä on sekin, että useimmiten esille tuodaan vain yksi ”totuus” tai osa siitä.

Väitetään, että metsien jatkuva kasvatus lisää hiilijalanjälkeä, ja toisaalta, että vanhat metsät sitovat hiiltä kaikkein parhaiten. Vastuu vieritetään muualle, kuten Intiaan ja Kiinaan. Meidän päästövähennyksillämme ei ole mitään merkitystä. 15 rahtilaivaa tuottaa enemmän typpi- ja rikkipäästöjä kuin kaikki maailman autot yhteensä.

Onko yksikään jääkiekkotoimittaja aiemmin haukkunut NHL-pelaajat elostelijoiksi ja tuhlaajiksi? No nyt on, kiitos YK:n ilmastoraportin.

Pääministerimme julisti tuoreeltaan, että Suomesta voidaan tehdä ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun suurvalta. Ympäristöministeri taas kertoi yllättyneensä raportin tuloksista. Niinpä niin.

On Suomessa jotain saatu aikaankin, esimerkiksi kierrätyksen saralla. Maailmassa ei ole monta pullo- ja tölkkipantillista maata, ja meret muuttuvat muovikaatopaikoiksi. Tällaisesta onkin parempi lähteä liikkeelle kuin intialaisten syyllistämisestä.

Joensuun kaupunki kehuskelee ilmastopolitiikallaan tuon tuosta. Samalla se kuitenkin tuhoaa ympäristöä julmalla laajuudella rakentamalla taloja ja paljon muuta kantakaupungin läheisyyteen.

Ilmastonmuutoksen alle onkin jäänyt toinen maapallon ja sen elämän tulevaisuuden kannalta aivan yhtä merkittävä asia: luonnon monimuotoisuus, jolla itsellään on myönteinen vaikutus ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Ympäristön ja lähiluonnon yksioikoinen hyväksikäyttö pitää yksinkertaisesti lopettaa. Jos emme enää voi sille mitään, että paljon on ehditty tuhota fossiilisilla polttoaineilla, kasvuun nojaavalla talousjärjestelmällä ja luonnon alati jatkuvalla köyhdyttämisellä, niin tämä on asia, johon voidaan tarttua heti.

Jokainen sukupuuttoon kuollut eliölaji on vakava takaisku. Jokaisen katoaminen merkitsee tappiota ilmastonmuutokselle. Seuraa takaisinkytkentöjä, jotka ehkä vielä voitaisiin estää, jos niin todella tehtäisiin.

Niinpä esimerkiksi kaavoituksessa tulisi tehdä merkittäviä ratkaisuja niin maakunnallisella tasolla kuin paikallisemminkin.

Pienellä lepikon reunustamalla puronotkolla tai tasanauhamittarilla on iso rooli, isosta karpalonevasta puhumattakaan.

Ei pestä käsiä eikä nosteta niitä ylös.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa