Tiistai, 23.4.2019 
Jyrki, Jyri, Jori
Maakunta

Hidasteet tiellä hankaloittavat kaikkien ajoa - kuitenkin ainoa keino hillitä ylinopeuksia

  • Anni Kuittinen
  • Marko Puumalainen
Henna Korhonen ja vaunuissa oleva Joona Himanen ylittivät vastikään korotetun liittymän Kylmäojalla.  Hidaste tehtiin asukkaiden toiveesta. Henna Korhonen ja vaunuissa oleva Joona Himanen ylittivät vastikään korotetun liittymän Kylmäojalla. Hidaste tehtiin asukkaiden toiveesta.
Tielle rakennettava töyssy tai korotettu liittymä naurattaa harvaa autoilijaa. Myös Kontiolahden kuntatekniikan päällikkö Sauli Hyttinen on sitä mieltä, että hidasteista ja töyssyistä on periaatteessa vain harmia kaikille.

- Niistä aiheutuu kunnallekin kuluja ja vaikeuksia esimerkiksi talvikunnossapitoon, hän toteaa.

Hidasteet ovat kuitenkin yksinkertainen ja hyvin pitkälti ainoa keino hallita tien ylinopeuksia niin kauan kuin autoilijat itse eivät muuta ajonopeuksiaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Se tässä harmittaa, että ylinopeutta ajetaan niin paljon kuin uskalletaan ja sitten näitä töyssyjä on tehtävä kaikkien hankaluudeksi, Hyttinen toteaa.

Ilman ylinopeuksia töyssyjä ei olisi teillä lainkaan.

Kontiolahdella rakennettiin vastikään uusi korotettu liittymä Kylmäojantielle Ojantien risteyksen läheisyyteen.

- Siitä oli tehty aluksi kuntalaisaloite ja sitten valtuustoaloite, Hyttinen kertoo.

Jalankulkijoiden käyttämään ylityskohtaan tehtiin korotettu liittymä, sillä Hyttisen mukaan tuossa mutkaisessa kohtaa pelkkä suojatiemaali olisi ollut jopa vaarallisempi vaihtoehto kuin että tien kohta olisi jätetty ennalleen ilman mitään.

Kylmäojantienkin tapauksessa hidasteella halutaan hillitä autoilijoiden ylinopeuksia.

Uusia korotettuja liittymiä rakennetaan nykyään paljon asukkaiden pyyntöjen perusteella. Bussiliikennettä järjestävät yritykset puolestaan pyytävät, ettei hidasteita tehtäisi.

- Pyyntöjä tulee paljon. Osa ihan sähköpostilla tai puhelimitse ja osa aloitteiden muodossa, Hyttinen kertoo.

Kontiolahtelaiset olisivat tänä vuonna toivoneet hidasteita kaahareille myös moneen muuhun kohtaan, mutta kaikkia ei ehditty tekemään siksi, että uusien katujen rakentaminen ja muut saneeraustyöt työllistivät kuntaa niin paljon.

Kaikkiin pyyntöihin kunta ei muutenkaan vastaa rakentamalla heti hidastetta. Joskus asukkaat pyytävät hidastetta lyhyelle asuinkadulle muutaman sen varrella asuvan kaaharin vuoksi.

- Sellaisia emme lähde tekemään, Hyttinen toteaa ja lisää, että asukkaiden tulisi itse osata ajatella se, kuinka omalla asuinkadulla ajetaan.

Uusille kaduille hidasteet tehdään nykyään heti rakennusvaiheessa, silloin katuja ei tarvitse repiä auki heti muutaman vuoden kuluttua.

Kontiolahdella suunnitelmia hidasteista on tehty muun muassa Onttolantielle ja Varparannantielle. Ennen tulevaa talvea niitä ei ehditä kuitenkaan toteuttaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa