Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Maakunta

Joensuulainen Meiju leikkasi pitkät hiuksensa ja luovutti ne syöpälapsille tehtäviä hiuspäähineitä varten

  • Heli Sallinen
  • Marko Puumalainen

Kun Meiju Vihermäki, 32, löysi viime vuonna Facebookia selatessaan Tukkaoperaatio-nimisen Facebook-ryhmän, hän teki päätöksen: pitkät hiukset saavat lähteä.

Vihermäen hiukset eivät suinkaan päätyneet kampaamon roskikseen vaan pienessä postipaketissa hämeenlinnalaiseen Bravehair-yritykseen.

- Tukkaoperaatio, Project Liv ja Bravehair järjestivät vuosi sitten tempauksen, jossa suomalaiset syöpälapset saavat lahjoitetuista hiuksista tehtyjä hiuspäähineitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Meiju Vihermäen mielestä hänen eleensä on hyvin pieni, mutta moni voi ilahtua siitä. Joensuulaisen yli 30 sentin pituisina leikatuista hiuksista tehty hiuspäähine voi päätyä pitkistä hiuksista haaveilevan pienen lapsisyöpäpotilaan päähän.

Kahden lapsen äidillä oli lahjoituspäätöstä tehdessään syvempikin ajatus. Hän on saanut seurata läheltä, kuinka syöpää sairastava aikuinen nainen menettää hiuksensa.

Joskus tukan mukana voi ihmisestä kadota palanen itsetuntoa.

- Vaikka peruukki olisi hyvin ja aidoista hiuksista tehty, se saattaa esimerkiksi hiostaa. Se on myös kallis. Moni hiuksensa menettänyt syöpäpotilas käyttää ennemmin hiuspäähinettä. Se näyttää luonnolliselta, jolloin käyttäjä voi kokea hetken olevansa normaali. Tajusin, että on helpompaa luopua hiuksista vapaaehtoisesti kuin pakon sanelemana.

Meiju Vihermäki myöntää, että kun alaselkään ulottuvista hiuksista napsaistaan pitkälti yli 30 senttiä pois, se aluksi järkyttää.

- Minulla on ollut pitkät hiukset jo ala-asteikäisestä lähtien, ja tuntuihan se aluksi oudolta, kun hiukset lyhenivät. Mutta kaikkeen tottuu ja kasvavathan ne uudelleen, hän sanoo.

Utrassa kahden lapsensa ja miehensä kanssa asuva Vihermäki iloitsee siitä, että hän voi luovuttaa itsestään jotain toisille.

- Luovutan säännöllisesti verta ja äidinmaitoakin luovutin sitä tarvitseville.

Hiustenluovuttaja kasvattaa parhaillaan taas hiuksiaan. Ne ovatkin vuodessa jo venähtäneet. Ensimmäinen kerta ei jäänyt viimeiseksi.

- Uusi tempaus on ensi keväänä. Josko silloin hiukseni olisivat luovutuspituudessaan, Vihermäki toteaa.

Lisää aiheesta tilaajille:
Syöpähoidot veivät tukan, mitä tilalle? - Tarjolla on pipoa, peruukkia ja hiuspäähinettä

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa