Keskiviikko, 21.8.2019 
Veini, Soini
Maakunta

Kolumni: Pohjois-Karjalan pullat ovat hyvin uunissa vaaleja ajatellen

Huhtikuun eduskuntavaalien ehdokasasetelma Savo-Karjalan vaalipiirissä alkaa vähitellen seljetä, kun viime eduskuntavaalien Savo-Karjalan kolme suurinta puoluetta – keskusta, perussuomalaiset ja SDP – ovat nimenneet äskettäin ehdokkaitaan.

Keskustan ehdokaslista Savo-Karjalassa lyötiin viime viikonloppuna jo kokonaan lukkoon kahdessa piirikokouksessa. Pohjois-Karjalasta keskustan kaikki nykyiset kansanedustajat Anu Vehviläinen, Hannu Hoskonen ja Eero Reijonen ovat ehdolla.

Pohjois-Karjalan perussuomalaiset täydensi ehdokaslistaansa kahdella ehdokkaalla, joista ex-kansanedustaja Osmo Kokko pääsi lopulta piinasta ja nimettiin tämän viime vaaleista muuntuneen puolueensa ehdokkaiden joukkoon tavoittelemaan paluuta Arkadianmäelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

SDP:n ehdokkaat nimetään ensi viikonvaihteen piirikokouksessa, mutta käytännössä sen joensuulaisehdokkaat varmistuivat toissaviikolla, kun Joensuun työväenyhdistys nimesi neljä ehdokastaan, joukossa istuva kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Kansanedustaja Riitta Myller ei asetu enää ehdolle.

Muista nykyisistä pohjoiskarjalaiskansanedustajista myös Krista Mikkosen (vihr.) ja Kari Kulmalan (sin.) ehdokkuudet ovat varmoja. Sen sijaan sinisten Pentti Oinonen ei enää eduskuntaan neljännelle kaudelle yritä.

Pohjois-Karjalalle kävi viime eduskuntavaaleissa lopulta sikäli hyvin, että eduskuntakauttaan päättävistä Savo-Karjalan edustajista puolet eli kahdeksan on pohjoiskarjalaisia. Nyt vastaava tulos olisi jättipottiakin suurempi yllätys, kun Savo-Karjalan vaalipiiristä valittavien kansanedustajien määräkin putoaa yhdellä, kuudestatoista viiteentoista.

Pohjois-Karjalan pullat ovat kuitenkin nyt hyvin uunissa, kun maakunnasta asettuu ehdokkaiksi kuusi istuvaa kansanedustajaa. Etenkin suurvaalipiirissä he ovat kokemuksensa ja muita ehdokkaita laajemman tunnettavuutensa vuoksi lähtökohtaisesti vahvoilla.

Haastajissakin on Pohjois-Karjalalla tarjota priimaa kilvoitteluun etenkin Pohjois-Savon ehdokkaiden kanssa.

Myllerin luopuminen tarjoaa tuhannen taalan paikan Savo-Karjalan demarien joensuulaiselle toiminnanjohtajalle Seppo Eskeliselle.

Keskustassa kova luu on Pohjois-Karjalan piirijärjestön outokumpulainen puheenjohtaja Hanna Huttunen.

Perussuomalaisista löytyy koetellun Kokon lisäksi maakunnasta ehdolle myös riittävän tunnettua halla-aholaista kiilusilmäosastoa, etunenässä joensuulainen Jussi Wihonen.

Ankein tilanne Pohjois-Karjalassa on kokoomuksella, kristillisdemokraateilla ja vasemmistoliitolla, joiden peli näyttää olevan taaskin vahvasti savolaisten heiniä – jos tätä asiaa tällä kertaa nyt näin nurkkakuntaisesti tarkastellaan, ja ka niihän myö nyt tehhään.

Etenkin kokoomuksen ajanlasku maakunnassa sitten Pekka Ravin näyttää tyystin seisahtuneen.

Päivitetty klo 7.25: Ehdokkaiksi asettuu kuusi istuvaa kansanedustajaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa