Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Maakunta

Öljylämmön voi täydentää hybridiksi lämpöpumpulla, aurinkoenergialla tai puulla

  • Timo Riistaniemi
  • Mikko Makkonen
Öljylämmitystä rakennettiin paljon 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin kokonaisia asuinalueita tehtiin öljyn varaan. Jos järjestelmä on tikissä eli säiliö, kattila ja vesikierto kunnossa, voi järjestelmää täydentää uudella tekniikalla.

Öljykattilan yhteyteen voidaan asentaa ilma-vesilämpöpumppu tai käyttää aurinkoenergiaa ja puuta. Asiantuntijat puhuvat tällöin hybridilämmityksestä.

Ilma-vesilämpöpumppu (UVLP) on meillä harvinainen, mutta joissakin Suomea eteläisemmissä EU-maissa aika yleinen lämmitysmuoto. Ilma-vesilämpöpumppu käy sähköllä ja ottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Öljykattilaan asennettuna tämä tarkoittaa sitä, että sähköllä toimiva UVLP ottaa ulkoilmasta energiaa suuren osan vuodesta varsin hyvällä hyötysuhteella. Öljy tulee UVLP:n rinnalle tai ottaa kokonaan vetovastuun vain kovimmilla pakkasilla.

Öljykattilan öljyn energia siis korvautuu pääosin ulkoilmasta kerätyllä lämmöllä ja UVLP:n kuluttamalla sähköllä.

Vuotuiset kokonaishyötysuhteet olivat Motivan Elvari-tutkimuksen mukaan kohteesta riippuen 1,4-2,7, eli yhdellä sähköyksiköllä saa 1,4-2,7-kertaisen määrän energiaa.

Öljyalan palvelukeskuksen mukaan keskimääräisen 150 neliömetrin kokoisen öljylämmitystalon öljyn kulutus on 2000-luvun aikana pudonnut 2 900 litrasta 2 300 litraan.

- Jos aurinkoenergiaa käytetään omakotitalossa pelkästään käyttöveden lämmittämiseen, säästyy vuodessa 250-300 litraa öljyä verrattuna tavalliseen öljylämmitykseen. Öljylämmitystalossa voidaan auringon avulla tuottaa ainakin 10-30 prosenttia talon lämmityksen ja käyttöveden valmistukseen tarvittavasta energiasta, erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan palvelukeskuksesta kertoo.

Otronen arvioi, että 130 000-160 000 pientaloa on edelleen öljylämmityksessä. Vuosittain tehdään edelleen öljylämmitystä joihinkin kymmeniin uudiskohteisiin, tällöin aina öljy-hybridi-ratkaisuina.

- Lämmitystapamuutoksia öljystä muihin lämmitysmuotoihin on vuosina 2015-2018 tapahtunut noin 3 500 kappaletta vuodessa. Vesikiertolämmitys mahdollistaa monet vaihtoehdot. Viime tarkasteluvuonna (2017-2018) sähkölämmitykseen vaihtoi 300 taloa, puulämmitykseen samaiset 300 taloa ja kaukolämpöön siirtyi sata taloa.

- Suurimmat muutokset olivat maalämpöön, 1 800 kappaletta ja ilma-vesilämpöpumppuun, noin tuhat kappaletta. Tällöin suurimmassa osassa öljykattila jätetään toissijaiseksi lämmönlähteeksi, Otronen huomauttaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa