Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Maakunta

Kolumni: Johtotähden kuolema – ja uusi elämä

Autovanhukseni koki viime viikkoina kovia. Mercedeksen E-sarjan farmari on jo 18 vuoden ikäinen, mutta 4,3 litran V8-bensakoneella ajetut 322 000 kilometriä ovat lähinnä vain sisäänajo.

Vuosituhannen vaihteen kiristyneet ympäristövaatimukset toki pilasivat kyseisen sarjan helmapellit liian aikaisella ruostumisella, mutta muutoin Saksan-tuonti palveli karjalaisomistajiaan monta vuotta moitteitta.

Kunnes Mersu otti ja sammui kuukausi sitten Areenan parkkipaikalle. Pientä viitettä oli antanut hetken kestänyt palaneen haju ajaessa konserttiin, mutta auto kulki ongelmitta, mittaristo ei viitannut mihinkään poikkeavaan eikä konepellin altakaan löytynyt enää tuoksua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Onneksi vakuutuksessa oli kasko, sillä seuraavina viikkoina autoa hinattiin lavetilla kolmesti ympäri Joensuuta.

Ensin luottokorjaajani etsi vikaa muiden töidensä ohessa kaksi viikkoa. Laturi, startti, akku, jopa virtalukon pohja – kaikki todettiin syyntakeettomiksi. Hattua nostin yrittäjälle siitä, ettei huolinut senttiäkään rahaa työstään (”kun en kerran vikaa löytänyt”).

Sitten Mersu siirtyi merkkikorjaamoon.

Toista viikkoa hujahti ja syy löytyi kärähtäneestä esisulakerasiasta, kansanomaisemmin siis rele oli palanut.

Uusi rasia löytyi Helsingistä, lasku maksettiin ja ajoin tyytyväisenä korjaamolta. Seuraavana päivänä olinkin sitten ruokakaupan pihalla – eikä ajokki käynnistynytkään. Taas hinaus merkkikorjaamoon ja ihmettely, miten sama vika toistui terveeksi todetulla autolla välittömästi.

Diagnoosi tuli nyt starttimoottorista tai sen johdotuksesta. Siellä oli kuulemma vika, joka teki oikosulun taas palaneeseen releeseen. Turhaan selitin, että ensimmäiseksihän startti tutkittiin ja hyväksi havaittiin.

Päätin, että nyt on vanhukseeni kulunut liian monta satasta tutkimuksiin ja korjauksiin, kun starttia ei kuulemma merkkikorjaamon virhevastuun alla korjata.

Vaihtoehtoja oli kaksi: auto hajottamolle tai myynti sellaisenaan. Kun sukulaismiehen työkaveri oli kiinnostunut, päätös oli helppo. Eihän käynnistymättömästä autosta tosin kehdannut pyytää maltaita.

Veljekset tulivat hinaamaan autoa. Vikakin paikallistui merkkikorjaamon parkkipaikalla: auto sammuu, kun pitkät valot laittaa päälle. Valojen maadoitus oli ilmanpuhdistimen alapuolelta hapettunut. Korjaus kesti kymmenen minuuttia.

Mersu ajettiin ensin Hammaslahteen ja sieltä tiistaina päätepisteeseensä Kesälahdelle.

Miksi yksinkertaista vikaa ei parin viikon aikana löydetty merkkikorjaamossa?

Kaikki ovat tyytyväisiä.

Mersussa alkoi viime vuosien aikana ilmentyä uusia vikoja, ja näin isolla koneella ajaminen maksaa vihertyvässä yhteiskunnassa muutenkin jo liikaa. Näin sain mielenrauhan.

Merkkikorjaamo sai autoni korjailuista parin vuoden aikana pari tonnia kahisevaa. Ei silloin maineeseen tullut kolhu enää vaikuta.

Ostajat ovat kaikkein tyytyväisimpiä. Johtotähdellä alkoi uusi elämä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa