Torstai, 21.3.2019 
Pentti
Maakunta

"Ilmapiiri on sellainen, että ihmiset eivät tee ilmoituksia susihavainnoistaan" - Hukkatiimi julkaisee hajukoirien susihavainnot Facebookissa

  • Olli Sorjonen
  • Mikko Makkonen

Sudet herättävät suomalaisissa vahvoja tunteita. Toisaalta vähättelyä, toisaalta täysin epärationaalisia pelkoja.

- Ilmapiiri on sellainen, että tavalliset ihmiset eivät enää halua tehdä ilmoituksia susihavainnoistaan, koska kahdesta eri intressisuunnasta tulee heti arvostelua ja epäilyjä, sanoo kontiolahtelainen koirakouluttaja Irene Turunen.

Hukkatiimi on kontiolahtelaisen koirakouluttajan Irene Turusen vuonna 2015 alulle laittama projekti, jossa koiria koulutetaan merkitsemään paikat, joissa on suden haju.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hukkatiimi ilmoittaa kaikki havaintonsa Facebook-sivuillaan, jolla on jo yli 800 seuraaja.

Yksin marraskuussa havaintoja on jo kirjattu yli kymmenen, eli enemmän kuin yksi päivässä.

Joissakin ihmisissä tämä on ehtinyt jo herättää huolta. Turunen kuitenkin toppuuttelee.

- Esimerkiksi Kontiolahdella on tehty viime aikoina paljon hajuhavaintoja sekä myös näköhavainto, mutta ne voivat hyvinkin olla yhden ja saman suden aiheuttamia.

- Olemme laittaneet Facebook-sivuillemme paljon informaatiota havaintojemme tulkitsemiseen, sillä haluamme painaa toiminnallamme kaikki huhut alas.

Esimerkiksi näköhavaintoja pyritään varmistamaan hajukoirilla, jotta saataisiin varmuus siihen, onko maastossa todella nähty susi vai vaikkapa metsästyskoira.

Hajukoirien kouluttamisessa apuna on käytetty muun muassa Ranuan eläinpuistosta saatua sudenvirtsaa.

Turunen sanoo, että yksikään hajukoira ei ole koskaan valmis, vaan jokaista susihavaintoa tarkastellaan kriittisesti ja tapauskohtaisesti suurennuslasilla.

- Jos havainto on lähellä asutusta, käytetään paikalla mielellään myös muita hajukoiria.

Koirien työkykyä ja luotettavuutta pidetään yllä jatkuvasti muun muassa hajuradoilla.

- Maastossa emme voi kouluttaa ja harjoitella, sillä siellä hajut sekoittuvat ja puhdasta suden hajua on mahdotonta siellä tavoittaa. Siihen pitäisi olla jonkinlainen metsäkupla laboratoriona, Turunen naurahtaa.

Koulutuksen yksi oleellisimmista asioista on saada koira tunnistamaan ja erottamaan suden haju muista metsän petojen hajuista.

Koira merkkauksesta ei voida päätellä susien lukumäärää.

Suden haju voi kulkea otollisissa olosuhteissa vesistön yli jopa neljä kilometriä, joten tarkkoja paikkojakaan ei voi lukkoon lyödä.

- Siihen nähden, kuinka paljon Joensuun seudulla tehdään susihavaintoja, on täällä todella vähän ongelmia.

- Mutta metsästäjien on hyvä seurata, onko metsästysalueella hajuhavaintoja susista, että he osaavat arvioida, kannattaako koira laskea vapaaksi vai ei.

Koko juttu tilaajille:

Hukkatiimi kouluttaa koiria tekemään susihavaintoja hajujäljen perusteella - "Ajatus lähti omasta tarpeesta"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa