Sunnuntai, 21.7.2019 
Hanna, Johanna, Jenni
Maakunta

Karelia-ammattikorkeakoulussa paljastui viisi plagiointitapausta - asian paljastumisesta kiitetään aktiivista kansalaista

  • Anni Kuittinen

Karelia-ammattikorkeakoulu tiedottaa saaneensa tietoonsa viisi tapausta, joissa opiskelijan opinnäytetyö on osoittautunut osittain plagiaatiksi.

Plagiaattitapaukset tulivat ammattikorkeakoulun tietoon aktiivisen kansalaisen ansiosta.

– Haluan kiittää aktiivista kansalaista, joka on tehnyt taustatyötä asian tiimoilta. Olemme järkyttyneitä plagioinnista ja haluamme selvittää asian perin pohjin, ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo toteaa tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alustavien tarkistusten perusteella plagiointia on todellakin tapahtunut. Plagioijat ovat muuttaneet lähdetekstejä juuri sen verran, että sähköinen tarkastusjärjestelmä Urkund ei ole havainnut tekstien samankaltaisuutta silloin, kun opinnäytetyöt on jätetty ammattikorkeakoululle.

Ammattikorkeakoulu on aloittanut tapauksista esiselvitykset, jotka tehdään Tutkimuseettisen neuvottelukunnan eli TENK:n ohjeistuksen mukaan.

Kun esiselvitykset on tehty, Karelia päättää jatkotoimista. Räikeimmissä tapauksissa on mahdollista hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta tutkinnon purkamista.

– Jatkossa tarkennamme entisestään käytäntöjämme opinnäytetöiden ohjaamisessa ja tarkastuksessa. Selvitämme myös sen, onko saatavilla kattavampia sähköisiä tarkastusjärjestelmiä. Plagiointi on törkeä väärinkäytös, ja meillä pitää olla keinot tunnistaa teko mahdollisimman varhain, Petri Raivo kertoo.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa