Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Maakunta

Joensuu määräsi auraajille lumipeitteen ylärajat

  • Marita Jalkanen
  • Kimmo Kirves
Viime talvena luonto selätti tienpitäjien voimavarat. Uudenvuodenaattona lunta oli jo Joensuussakin reilusti. Viime talvena luonto selätti tienpitäjien voimavarat. Uudenvuodenaattona lunta oli jo Joensuussakin reilusti.

Joensuun kaupungin uudet katujen, teiden, jalkakäytävien ja polkupyöräteiden kunnossapidon laatuvaatimukset määrittävät auraajille ylärajan, jota lumen määrä ei saa sateen jatkuessakaan ylittää. Tähän asti maksimilumimäärä on määritelty vain pyöräilyn laatukäytäville.

Lumisateen jatkuessakin lunta saa kertyä ajoradalle enintään kaksi kertaa aurauksen aloittamisen lähtökynnyksen verran.

Ykköskunnossapitoluokan ajoradoilla lumitöihin on lähdettävä viimeistään, kun lunta on kertynyt neljä senttiä. Näin lunta ei saa uuden määräyksen mukaan sateen aikanakaan kertyä ajoradalle yli kahdeksaa senttiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muilla kuin ykkösluokan väylillä lumen poiston lähtökynnys on kuusi senttiä, jolloin lunta ei saisi missään vaiheessa kertyä yli 12:ta senttimetriä.

Lumen poisto on myös aloitettava, jos kahden peräkkäisen sateen yhteiskertymä ylittää aurauksen lähtökynnyksen, eli neljä tai kuusi senttiä lunta.

Ykkösluokan väyliä ovat muun muassa keskusta-alueen keskeiset läpiajokadut, kuten Koulukatu ja Siltakatu, teollisuusalueiden pääkadut ja kaupunginosien pääkadut. Pitäjissä taajamien kadut ja tiet kuuluvat kunnossapidon kakkos- ja kolmosluokkaan.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttämillä väylillä lumen maksimisyvyys saa kunnossapitoluokasta riippuen olla 3-10 senttiä. Pienin yläraja koskee niin sanottuja laatukäytäviä.

Katujen kunnossapitoluokista, laatuvaatimuksista ja talvihoidon ulkopuolelle jäävistä kohteista päätti kaupunkirakennelautakunta. Laatuvaatimukset otettiin ennakoivasti huomioon jo alkavan sopimuskauden kilpailutuksessa.

Viime keväänä Joensuussa toteutettiin yhdessä 21 muun kunnan kanssa Yhdyskuntatekniset palvelut -kyselytutkimus. Kyselyn perusteella joensuulaisten tyytyväisyys katujen kunnossapitoon vähentyi ja arviointikohteissa Joensuu sijoittui kuntien keskiarvon alapuolelle.

Kyselyn ja kuntalaisilta muuten saadun palautteen perusteella arvioitiin, että kunnossapidon laatuvaatimuksia on syytä tarkistaa asiakastyytyväisyyden palauttamiseksi. Katujen ja teiden kunnossapito oli viime talvena ennätyksellisen lumimäärän ja nopeasti vaihtelevien sääolojen takia erityisen haastavaa.

Katso oman alueesi teiden kunnossapitoluokka täältä: http://webdynasty.jns.fi/djulkaisu/kokous/20181599-9-2.PDF

web-joensuu-laatuvayla-aurausKarjalainen20181116

Juttu vilkkaiden teiden kohentuvasta talvihoidosta (tilaajille): Pito paranee raskaan liikenteen reiteillä Pohjois-Karjalassakin

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa