Maanantai, 20.5.2019 
Karoliina, Lilja, Lilli
Maakunta

Karelia-amk:n plagiointikohu: Yksi tutkinto peruutetaan - Yle: Kolme epäiltyä itse opettajina ammattiopistossa

  • Petteri Ruotsalainen

Kolme Karelia-ammattikorkeakoulun plagiointijupakassa epäiltyä tutkinnon suorittajaa ovat itse opettajana Riveria-ammattioppilaitoksessa Pohjois-Karjalassa. Asiasta kertoo Yle Joensuu.

Karelia-ammattikorkeakoulu tiedotti perjantaina saaneensa tietoonsa viisi tapausta, joissa opiskelijan opinnäytetyö on osoittautunut osittain plagiaatiksi. Maanantaina ammattikorkeakoulu tiedotti, että neljästä tapauksesta on valmistunut esisielvitys ja yksi tapaus lähtee jatkotutkimuksiin.

- Esiselvityksissä on kuultu myös opinnäytetöiden tekijöitä, joista kolme on hyväksynyt esiselvityksen lopputuleman. Näin ollen kolme esiselvitystä johtaa seuraamuksiin, Karelia-amk tiedottaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esiselvitysten perusteella päätöksiä tuli kolmea lajia. Vakavin sanktio on tutkinnon peruuttaminen, joka viedään hallinto-oikeuteen käsiteltäväksi yhden opiskelijan kohdalla. Kahden muun opiskelijan tutkinnosta Karelia-ammattikorkeakoulu alentaa opinnäytetyön arvosanaa.

Neljäs tapaus lähtee jatkoselvitykseen, eli siitä aloitetaan varsinainen ulkopuolinen tutkinta. Viimeksi mainittu tapaus on kansallisestikin merkittävä, koska opinnäytetyön tekijä on kiistänyt esiselvitysraportin tulokset.

Karelia-ammattikorkeakoulun mukaan lopullinen ratkaisu asiaan saadaan siis vasta kevätlukukaudella 2019.

Kaikkiin tutkittuihin opinnäytetöihin lisätään merkintä plagioinnista sekä sähköiseen hakukantaan että opinnäytetöiden arkistoon.

– Jokainen plagiointitapaus on liikaa. Olen pahoillani siitä, että nämä ovat päässeet seulamme läpi, kertoo Karelian rehtori Petri Raivo tiedotteessa.

Plagiaattitapaukset tulivat Karelia-ammattikorkeakoulun tietoon aktiivisen kansalaistoiminnan ansiosta, ja esiselvitykset käynnistettiin heti.

– Toivottavasti nämä tapaukset toimivat varoittavana esimerkkinä meille kaikille. Toivon, että kukaan ei lankeaisi plagiointiin, sillä kyseessä on kauaskantoinen väärinkäytös. Samalla luotan siihen, että virallisten kanavien tuottamat sanktiot riittävät, eikä sometuomioistuin ryhtyisi jakamaan enempää rangaistuksia, Petri Raivo jatkaa.

Karjalainen kertoi yhdestä plagiointiepäilystä ensimmäisen kerran toukokuussa. Karjalainen kertoi tuolloin myös Karelia-amk:n irtisanomiskiistoista.

Uutista päivitetty 12.11.2018 kello 17.35: Lisätty tieto, että Karelia-ammattikorkeakoulu on tehnyt seuraamuspäätökset kolmesta tapauksesta.

Lisää aiheesta: Karelia-ammattikorkeakoulussa paljastui viisi plagiointitapausta - asian paljastumisesta kiitetään aktiivista kansalaista

Lisää aiheesta tilaajille: Karelia-ammattikorkeakoulu puuttui plagiointiin tiukasti - rehtori esitti kahden tutkinnon peruuttamista

Plagioitu opinnäytetyö hyväksyttiin kolmannessa tarkastuksessa - tutkija uskoo, että plagiointia pääsee korkeakouluissa läpi paljon

Epäilyt plagioinnista opinnäytetöissä ovat harvinaisia - seurannassa suuria eroja korkeakoulujen välillä

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa