Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Maakunta

Työpaikkojen radonmittausvelvoite tiukentuu - Pohjois-Karjalassa seitsemän kuntaa ja viisi postinumeroaluetta

  • Marita Jalkanen

Uusi säteilylaki tiukentaa työpaikkojen radonmittausvelvoitetta myös Pohjois-Karjalassa. Radonpitoisuuden viitearvot alenevat ja mittaus on työnantajalle pakollista, jos on perusteltua syytä olettaa, että työtilan radonpitoisuus on viitearvoa suurempi.

Muun muassa pääkaupunkiseutu sekä useat kunnat Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa tulevat nyt mittausvelvoitteen piiriin.

Kokonaisten kuntien lisäksi radonmittaus tulee pakolliseksi joissakin kunnissa vain tietyillä postinumeroalueilla. Pohjois-Karjalassa näitä postinumeroalueita on viisi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uuden lainsäädännön myötä radonmittausvelvoite koskee aiempien 60 kunnan sijasta 102 kuntaa sekä 53 postinumeroaluetta.

Pohjois-Karjalassa työantajan radonmittausvelvoite koskee Valtimon, Nurmeksen, Outokummun, Liperin, Joensuun, Tohmajärven ja Kiteen työpaikkoja.

Postinumeroalueet, joilla olevilla työpaikoilla mittaus täytyy tehdä, ovat 80130 Joensuu, 80510 Onttola, 80780 Kontioniemi, 81235 Lehtoi ja 82830 Haukivaara. Lehtoi on Kontiolahtea ja Haukivaara Ilomantsia. Näillä postinumeroalueilla mitatuista vajaasta 270 työpaikasta 10-26 prosentissa ilman radonpitoisuuden keskiarvo ylittää aiempaa tiukemman 300 becquerelin viitearvon.

Radonpitoisuuden viitearvo asunnoissa, työpaikoilla ja muissa oleskelutiloissa laskee 300 becquereliin kuutiometrissä ilmaa, kun aiempi arvo on 400 becquerelia, Säteilyturvakeskus tiedottaa.

Radon on maaperän radioaktiivinen kaasu, joka lisää keuhkosyövän riskiä. Asuntoon maaperän radon kulkeutuu perustuksessa olevien rakojen kautta.

Suomalaisten keskimääräisestä säteilyannoksesta suurin osa tulee sisäilman radonista. Vuosittain noin 300 henkilön arvioidaan sairastuvan radonaltistuksesta johtuvaan keuhkosyöpään.

Säteilylainsäädännön uudistus vahvistettiin viime viikolla ja se tulee voimaan 15. joulukuuta.

web-radon-pohjoiskarjala-2pKarjalainen20181115

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa