Tiistai, 21.5.2019 
Konsta, Kosti, Konstantin
Maakunta

Joensuun tonttihinnoittelusta uusi esitys - tonttivuokraan kymmenen vuoden porrastettu siirtymäaika

  • Marita Jalkanen
  • Mikko Makkonen
Joensuun kaupunkirakennepalvelut on valmistellut pientaloasukkaan tonttien vuokra- ja myyntihinnoista uuden esityksen kaupunginhallituksen evästyksen mukaisesti. Kaupunginhallitus lähetti lautakunnan syyskuisen päätöksen valmisteltavaksi uudelleen evästyksillä kohtuullistaa hintoja.

Joensuussa pientalotontti yleensä vuokrataan. Aiemman esityksen mukaan tontinvuokra olisi laskettu pohjasta, joka oli 80 prosenttia tontin myyntihinnasta. Uuden esityksen mukaan tontin vuokrahinta on pääsääntöisesti 65 prosenttia tontin myyntihinnasta.

Tonttien myyntihinnat ovat aiemman esityksen mukaiset. Kaupunginosittain aluerajauksiin on tehty joitakin muutoksia, ja esimerkiksi Kissamäki erotettu Karsikon kaupunginosasta hieman Karsikkoa edullisempaan hinnoitteluun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suuri muutos aiemmin syksyllä esitettyyn on uuden tontinvuokran porrastettu voimaantulo. Kun tontin 50 vuoden vuokrasopimus uusitaan ja tontille määritetään uusi vuokra, se tulee täysimääräisesti voimaan vasta kymmenen vuoden päästä, esimerkiksi vuonna 2029.

Ennen kymmenen vuoden määräajan täyttymistä tontinvuokrassa on kolme porrasta. Ensimmäiset viisi vuotta vuokrasopimuksen uusimisesta tontinvuokra on niin sanottu alkuvuokra, joka esimerkkilaskelmien mukaan vastaa nykyistä vuokratasoa.

Kymmenen vuoden siirtymäajan jälkeen tontinvuokrat nousisivat tuhannen neliön tontilla 0-1 570 euroa kaupunginosasta riippuen. Nollakorotuksilla pääsevät Pilkon, Karhunmäen ja Multimäen asukkaat, joiden vuokrasopimukset uudistonteille on vastikään tehty tai tehdään uusilla perusteilla.

Esimerkiksi Niinivaaralla tontinvuokra nousisi kymmenen vuoden siirtymäajan jälkeen noin 850 eurolla nykytasosta, Otsolassa ja Kanervalassa noin 560 euroa ja Hukanhaudalla noin 250 euroa.

Muun muassa Karsikossa vuosivuokra nousisi siirtymäajan jälkeen alle sata euroa, kun aiempi esitys olisi nostanut tontinvuokraa noin 600 eurolla vuodessa.

Kaupunkirakennelautakunta käsittelee esityksen uudeksi tonttihinnoitteluksi tiistaina.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa