Torstai, 25.4.2019 
Marko, Markus, Markku
Maakunta

Sari Turunen on jouluhössöttäjä mutta ei stressaa juhlapyhistä - Kerran testattu pyjamajoulu oli karmea kokemus

  • Ulla Korkatsu
  • Ulla Korkatsu
Sari Turunen ei lapsena viettänyt joulua, joten aikuisena hän on ottanut vahingon takaisin moninkertaisesti. Joulu on koko perheelle tärkeä juhla. Sari Turunen ei lapsena viettänyt joulua, joten aikuisena hän on ottanut vahingon takaisin moninkertaisesti. Joulu on koko perheelle tärkeä juhla.

Valtimolainen Sari Turunen, 45, tunnustaa, että joulu menee aina ihan överiksi. Lahjoja ostetaan koko suvulle, joululeivonnaiset on jo nyt leivottu valmiiksi pakkaseen, ja itse tehdyt kalenterit sukulaislapsille lähtivät jo postiin. Koira ja kissatkin nukkuvat joulun pyhät ähkyssä.

Melkein jokavuotisiin perinteisiin kuuluu käynti oikean Korvatunturin joulupukin luona.

– Eihän Rovaniemelle pitkään aja. Se on lapsille tärkeä matka, ja siinä pääsee mukavasti joulutunnelmaan kiinni. Jouluksi laitan kaikki valokuvat joulupukin luota seinälle kehyksiin, Turunen kertoo.

Turunen asui osan lapsuudestaan Rasimäen kylällä. Köyhässä lapsuudenkodissa ei vietetty ollenkaan joulua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Olin metrin mittainen, kun otin itseni pituisen käsisahan ja kävin lähimetsästä hakemassa pienen joulukuusen. Laitoin sen pulkkaan ja kahlasin lumihangessa. Asetin kuusen olohuoneen nurkkaan ja asettelin siihen roikkumaan itse tehdyt paperikoristeet. Minulla piti olla joulua, vaikka muuten sitä ei ollut, Turunen muistelee nauraen.

Sari ja Kimmo Turunen ovat hyvin lapsirakkaita ihmisiä. Heillä on neljän oman lapsen lisäksi myös sijaislapsia, jotka kaikki ovat yhtä rakkaita. Perhehoitajana ollessaan hän hoitaa myös vanhan äitinsä.

– Kun isäni kuoli 20 vuotta sitten, äitini muutti samana päivänä meille. Myös hänelle joulusta on tullut yhtä tärkeä juhla kuin meille muillekin. Ehkä paikkaan tällä hössötyksellä sitä, kun lapsena meillä oli todella köyhää ja mitään juhlia ei vietetty. Nyt haluan passata kaikki läheiseni pilalle kerran vuodessa, Turunen kertoo.

Lahjojen ostaminen läheisille on kokovuotinen urakka. Kun sopiva lahja tulee vastaan, Turunen ostaa sen odottamaan joulua. Joka vuosi hän ostaa yhden kalliin joulukoristeen, muuten niitä kertyisi liikaa.

– En pidä keinovaloista. Kynttilöiden on oltava oikeita. Myös ulkona lyhdyissä palavat oikeat kynttilät. Lisäksi lasten kanssa tehdään lumilyhtyjä ja jäälyhtyjä. Totta kai jouluna käydään saunassa ja sen jälkeen pukeudutaan parhaimpiin.

Joulupöytään katetaan kinkkua, poronkäristystä, kymmentä sorttia kaloja, mätiä ja monta erilaista salaattia rosollista lähtien. Kahvipöytäkään ei vaatimattomuudella kehuskele.

– Kahvipöydässä pitää olla herrasväen pikkuleipiä, torttuja, piparkakkuja, kuivakakkua, oikea jouluinen täytekakku ja juustokakkuja. Suklaata ja karkkia pitää olla paljon. Ilman itse tehtyjä karjalanpiirakoita joulua ei tule. Niitä pitää leipoa parisataa, lisukkeiksi laitetaan munavoita ja suolalohta. Suolasieniä on ehdottomasti oltava, Turunen luettelee.

Emäntä ei kaikesta yltäkylläisyydestä huolimatta kärsi joulustressistä. Päivisin on aikaa askarrella kaikenlaista, kun lapset ovat koulussa.

– Omasta mielestäni otan joulun hyvin rennosti. En suorita vaan nautin aidosti.  Kerran pidimme tarkoituksella niin sanotun pyjamajoulun. Olimme joulun pyjamat päällä emmekä hössöttäneet yhtään. Se oli meistä kaikista ihan karmea joulu.

Viime jouluna Turunen lähti hakemaan joulukuusta omasta metsästä poikansa Tomin kanssa. Kaikki kuuset näyttivät hänestä epäsopivilta.

– Niinpä kaadoimme ison kuusen ja otimme siitä latvan. Kyllä se oli hieno, kun siinä oli koristeena oikeat kävytkin. Hups, siellähän se loppukuusi taitaa vieläkin rötköttää, Turunen nauraa.

Turuselle parasta joulussa on yhdessäolo ja hyvän ruuan syöminen. Silloin kaukanakin asuvat sukulaiset käyvät kylässä. Heitä on mukava hemmotella.

Joulu ei jatku loputtomiin. Päinvastoin.

– Kun joulua on viettänyt jo pari kuukautta ennen joulua ja överijoulu päälle, niin kuusi ja muut koristeet lentävät tapaninpäivän jälkeen pihalle. Sitten olen ihan kurkkuani myöten täynnä joulua ja rupean pitsan tekoon.

Lisää jouluaiheisia juttuja  lauantaina Karjalaisessa ilmestyvässä joululiitteessä.

Toiset lomailevat etelässä, Turusilla euroja käytetään mieluusti joulunviettoon.

– Minulle on tärkeää muistaa kaikkia ystäviä ja sukulaisia, jotka tukevat meitä paljon koko vuoden aikana. Lahjat ja ruuat ovat pieni kiitos siitä kaikesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa