Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Maakunta

Kuvat: Taitokorttelissa istuttiin lauantai-iltaa paljussa elokuvien seurassa - Yleisö saapui katsomaan uutta Neljä Ruusua -dokkaria

  • Anni Kuittinen
  • Juha Inkinen
Joensuun lauantai-illassa oli tarjolla erikoisuus: elokuvien katselua paljusta käsin. Joensuun lauantai-illassa oli tarjolla erikoisuus: elokuvien katselua paljusta käsin.

Joensuun Taitokortteli muuntautui lauantai-iltana musiikkielokuvafestivaali Rokumentin hengessä ulkoilmaelokuvateatteriksi. Taitokorttelin pihamaan poikki vilahteli marraskuun pimeässä ja viileässä illassa uimapukuihin sonnustautuneita henkilöitä, jotka katselivat elokuvia paljuissa.

Jo alkuillasta yhdessä paljussa lauantai-iltaa istui kanadalainen Sydney Havinga ja tsekkiläinen Daniel Provaznik. Metsätieteitä opiskelevat vaihto-opiskelijat olivat kuulleet tapahtumasta Facebookista ja olivat tulleet katsomaan neljää lyhytelokuvaa.

– Huomenna olen menossa katsomaan Welcome to Sodomin, Provaznik mainitsi Rokumentin ohjelmistosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suurta yleisöryntäystä elokuvailta ei Taitokortteliin aiheuttanut, vaikka illan vetonaulana oli uusi Neljä Ruusua dokumenttielokuva nimeltään Ohikiitäviä tähtihetkiä. Pikkuhiljaa penkit alkoivat kuitenkin täyttyä, kun dokumentti alkoi pyöriä.

Marko Määttänen saapui katsomaan elokuvaa puolisonsa Kirsi Laitisen kanssa. Määttäsen muistot yhtyeestä ulottuivat vuosikymmenien taakse.

– Nuorena teinipoikana tuli kuunneltua Neljää Ruusua paljonkin. Näin nämä ensimmäistä kertaa jo Karsikkorockissa Talouskukkaron aikaan.

Ensimmäiset nimikirjoitukset hän muistelee pyytäneensä vuonna 1983.

– Olen kymmenisen vuotta nuorempi näitä yhtyeen jäseniä ja silloin olin aloittelemassa itse rumpujen soittoa. Huuli pyöreänä näitä katsottiin, kun olivat isoja poikia ja osasivat soittaa.

Neljän Ruusun pitkään uraan on kuulunut erilaisia vaiheita ja Määttänen löytää niistä nopeasti suosikkinsa.

– Kyllä se alkupään tuotanto oli minulle mielekkäämpää. Jossain vaiheessa tuli enemmän konemusiikkia ja sitä pidän kyllä huonoimpana aikana.

Määttänen on houkutellut myös puolisoaan Neljän Ruusun musiikin pariin.

– Ensimmäinen levy, minkä minulle ostit, oli Neljää Ruusua, Kirsti Laitinen toteaa miehelleen.

– Niin oli, Popmuseo, Määttänen muistaa heti.

Musiikkielokuvafestivaali Rokumentti jatkuu elokuvateatteri Tapiossa vielä sunnuntaihin.

Lue Neljän Ruusun kitaristin Petteri "Kode" Koistisen haastattelu:

Erakko pääsee taivaaseen - Neljän Ruusun kitaristi Kode Koistinen mietti helsinkiläisessä baarissa, mitä pahaa hän on tehnyt

Rokumentti-taitokortteli11Karjalainen20181118
Rokumentti-taitokortteli10Karjalainen20181118
Rokumentti-taitokortteli09Karjalainen20181118
Rokumentti-taitokortteli08Karjalainen20181118
Rokumentti-taitokortteli07Karjalainen20181118
Rokumentti-taitokortteli04Karjalainen20181118
Rokumentti-taitokortteli06Karjalainen20181118

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa