Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Maakunta

Opetustoimen ylitarkastaja: Enon kouluverkon päätöksenteko ollut tarkoitushakuista

  • Hannu Kauhanen
  • Aimo Salonen
Itä-Suomen aluehallintoviraston opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtola on seurannut Suomen kouluverkon kehitystä ja huolestunut siitä, että päätöksenteossa tärkein asia unohtuu yleisimmin: lapsi.

- Lähtökohtaisestihan lapsella tulee olla oikeus lähikouluun. Kuitenkin Suomen maaseudun kouluista jo yli 90 prosenttia on lopetettu, Lehtola sanoo.

Hän on seurannut sivusta myös Enon ja Uimaharjun kouluverkkoa koskevaa päätöksentekoa, eikä ole ollut tyytyväinen näkemäänsä. Poukkoilua on ollut, eivätkä kaikki menettelytavat ole olleet oikeita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Päätöksenteossa asioita on tarkoitushakuisesti sivuutettu ja jätetty sivuun odottamaan tulevaisuutta. Ei voi olla niin, että koulutoimenjohtaja tai jokin pieni päättäjäklikki ryhtyy ajamaan jotain tavoitetta, johon virkamiesten ja päättäjien pitää sitoutua.

- Päätöksenteko pitää valmistella puolueettomasti, huolellisesti ja poikkihallinnollisesti sekä aina niin, että eri päätösvaihtoehtojen syy-seuraussuhteita pohditaan tiiviissä yhteistyössä vähintään opetuksen sekä sosiaali- ja terveyshallinnon kesken, Lehtola sanoo.

Lehtolan mukaan päätöksessä, oli sen lopputulema mikä tahansa, pitää lapsen hyvinvoinnin, oikeuden, sosiaali- ja terveysasioiden ja talouden käsien lyödä kaikkien yhteen. Ei voida mennä silmälaput silmillä ainoastaan kaupungin eurot edellä.

Perusopetuksen sekä lasten korjaavien hyvinvointipalvelujen menot ovat nousseet erittäin voimakkaasti samaan aikaan, kun Lehtolan mukaan on roikuttu itsepäisesti kiinni kritiikittömissä lakkauttamisen ja keskittämisen säästöuskomuksissa.

- Hyvinvointiosaamista tulisi lisätä ja ymmärtää sen viisaus myös kestävässä taloudenpidossa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa