Maanantai, 17.6.2019 
Urho
Maakunta

Kuurnasta ja Lieksanjoesta ennätysmäärät emolohia - järvilohi on voinut kutea myös Joensuun kaupunginkoskessa

  • Hannu Kauhanen
  • Marko Puumalainen
Jari Pussinen ja Heikki Jääskeläinen vapauttivat aiemmin syksyllä Kimmelin laiturilta kaupunginkoskesta pyytämänsä järvilohikoiraan. Jari Pussinen ja Heikki Jääskeläinen vapauttivat aiemmin syksyllä Kimmelin laiturilta kaupunginkoskesta pyytämänsä järvilohikoiraan.
Kuurnan voimalaitoksen emokalapyynnissä saavutettiin jälleen tänä syksynä ennätystulos. Saaliksi saatiin 275 kutujärvilohta, kun niiden määrä viime syksynä oli 249.

Määrä on yli 5,5-kertainen 2000-luvun keskiarvoon, joka on 49, verrattuna.

Myös Lieksanjoella järjestetyssä kutupyynnissä saatiin lähes 60 kutulohta, mikä myös on vuodesta 1992 jatkuneen kutupyynnin ennätys.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Pyyntipäiviä oli lokakuun alusta 20.10. saakka hieman toistakymmentä, erikoistutkija Jorma Piironen Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Hän epäilee, että nousseiden emokalojen määrä on vielä suurempi kuin mitä nyt kiinni saatiin.

- Kanavia täyttäessä ja tyhjentäessä syntyy houkutusvirtoja. Kanavan alle kerääntyneet lohet saattavat sitten rynniä sulkujen väliin, ja kun kanavaa avataan ylävirtaan, ne pääsevät takaisin Pielisjokeen Kuurnan yläjuoksulle.

Eli järvilohia on saattanut päästä uiskentelemaan Kuurnan ja Kaltimon voimalaitosten väliselle vesialueelle.

Piironen uskoo myös, että järvilohia on ollut kutemassa myös Joensuun kaupunginkoskessa, josta niitä on kiinni saatukin, ja rasvaevälliset asianmukaisesti palautettu veteen.

Kalastusrauhoitus Kuurnan alapuolisessa Pielisjoessa päättyi tämän syksyn osalta samana päivänä kuin emokalapyyntikin eli 20. lokakuuta. Edelleenkään rasvaevällisiä kaloja ei saa ottaa saaliiksi, vaan ne on laskettava takaisin vapauteen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa