Tiistai, 21.5.2019 
Konsta, Kosti, Konstantin
Maakunta

Ensimmäiset äänet seurakuntavaaleissa laskettu: äänestysaktiivisuus nousi useassa seurakunnassa

  • Anni Kuittinen, STT
  • Mesut Turan / Lehtikuva

Seurakuntavaalien äänestysaktiivisuus nousi alustavien tulosten mukaan Joensuun seurakunnissa.

Ahkerimmin äänestettiin Vaara-Karjalassa, jossa äänestysprosentti oli 19,4. Nousua edellisiin, vuonna 2014 käytyihin seurakuntavaaleihin on hieman yli 5,5 prosenttiyksikköä.

Pielisensuun seurakunnassa äänestysaktiivisuus näyttäisi nousevan viime vaaleista reilulla prosenttiyksiköllä. Pielisensuussa äänestämässä kävi alustavien tietojen mukaan 9,9 prosenttia seurakunnan äänioikeutetuista jäsenistä. Vuoden 2014 vaaleissa äänestysprosentti oli 8,6.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuun seurakunnan alustava äänestysprosentti on 9,9. Rantakylän seurakunnassa 8,7 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Äänestysaktiivisuus nousi Rantakylässä 0,7 prosenttiyksikköä.

Enossa äänestysaktiivisuus laski hieman viime vaaleista jääden 9,6 prosenttiin.

Ilomantsin seurakunnassa äänestysprosentti oli 19,2, Juuassa 15,3, Kiteellä 13,8, Kontiolahdella 11,7, Lieksassa 13,1, Liperissä 10,4, Nurmeksessa 12,1, Outokummussa 13,2, Polvijärvellä 13,0, Pyhäselässä 9,5 ja Tohmajärvellä 13,0.

Valtimon seurakunnassa järjestettiin sopuvaalit, joten ehdokkaita ei voinut äänestää.

Koko maan äänestysaktiivisuus seurakuntavaaleissa oli alustavien tulosten mukaan 14,5 prosenttia, kerrottiin kirkon viestinnästä hieman kello 22:n jälkeen sunnuntaina.

Samalla painotettiin, että tulokset voivat muuttua vielä, koska alle puolet seurakunnista oli ilmoittanut äänestysprosentin.

Vuonna 2014 valtakunnallinen äänestysprosentti oli 15,6.

Äänestysinto oli laskenut tänä vuonna selvästi esimerkiksi Tampereella, missä viime vaaleista laskua oli tullut yli kaksi prosenttiyksikköä. Äänestysprosentti oli nyt 9,2, kun viime vaaleissa se oli 11,7 prosenttia.

Helsingissä äänestysaktiivisuus pysyi viime vaalien tasolla eli reilu kymmenes äänioikeutetuista äänesti äänestysprosentin ollessa 11,3.

Seurakuntavaaleissa valittiin seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot seuraavalle nelivuotiskaudelle.

Seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat seurakuntakohtaiset tulokset viimeistään keskiviikkona.

Päivitetty klo 23.03: Päivitetty juttu kauttaaltaan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa