Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Maakunta

Rotista tehty viime aikoina havaintoja Joensuun keskustassa, Rantakylässä, Noljakassa ja Niittylahdessa - puhtaus, eheys ja rauhallisuus tärkeintä rottien torjunnassa

  • Hannu Kauhanen
  • Mikko Makkonen

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyteen on ilmoitettu kohtalaisen paljon havaintoja rotista viime aikoina.

- Näitä on tullut ruutukaava-alueelta, Rantakylästä, Noljakasta ja Niittylahdesta, terveystarkastaja Eeva Rautiainen kertoo.

Mitään yksiselitteistä syytä rottien vilkkauteen ei voi esittää. Eläimet lähtevät liikkeelle usein esimerkiksi silloin, kun rakennetaan jotain uutta, ja maata kaivetaan esiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Kun kaatopaikkoja lakkautettiin maakunnassa, ja jätehuolto keskitettiin Kontiosuon jätekeskukseen, rottahavaintoja tuli eri puolilta, Rautiainen sanoo.

Viime aikoina rotat ovat olleet puheenaiheena erityisesti Niittylahdessa, jossa järjestettiin maanantaina Niittylahdenrannan asukasilta aiheen tiimoilta.

Tilaisuudessa korostettiin kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta. Ennaltaehkäisy, paikkojen pitäminen puhtaina ja oikeaoppinen kompostointi ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Rautiaisen mukaan tilaisuudessa korostettiin myös rakennusten suojaamista verkoilla, jotta rotat eivät tule lämmittelemään ja lisääntymään sisätiloihin.

- Niitä on havaittu välikatoissa, joista ne kyllä pitää ehdottomasti saada pois, Rautiainen sanoo.

Rotanmyrkkyä eivät saa enää käyttää muut kuin torjunta-ammattilaiset. Rotanmyrkkyä ei enää myydä kaupoissa, ja jos niitä on edelleen jollakin jäljellä, niitä ei saisi enää käyttää. Loukkuja sen sijaan voi käyttää kuka tahansa.

Lisää aiheesta Karjalaisen tilaajille:

Loukut ja verkot käyvät rottien torjuntaan, myrkky ei

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa