Tulosta tämä sivu
Maakunta

Kuvat: Taideteos valmistuu Joensuun keskustan kiertoliittymään – näin sen nimi lausutaan oikein

Taideteosta, joka tunnetaan nimellä #Tuohi, on viime päivinä pystytetty Joensuussa Rantakadun ja Siltakadun kiertoliittymään.

Teoksen nimi lausutaan "hashtag tuohi", ja se on kuopiolaisen kuvanveistäjän Antti Immosen käsialaa. Joensuun kaupungin mukaan teoksen nimi viittaa keskustassa käytävään kauppaan "tuohi"-sanan merkityksessä rahan synonyyminä.

– Se luo myös mielleyhtymän toriin ja siellä myytäviin tuohesta valmistettuihin koriste- ja tarve-esineisiin, kaupungin verkkosivuilla kerrotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nimen edessä oleva ristikkomerkki #, hashtag, puolestaan viittaa muodollaan tuohinauhojen punonnassa syntyvään ristikkoon mutta myös sosiaalisessa mediassa käytettyyn elementtiin. Kaupungin mukaan teoksessa yhdistyvät perinne ja nykyaika.

Tuohi2Karjalainen20181124

Teoksessa on kolme säänkestävästä Cor-Ten-teräksestä valmistettua osaa.

– Teoksen alla ja ympärillä on alustavan suunnitelman mukaan nurmipinta. Teos valaistaan altapäin 6-8 valonheittäjällä, kaupunki kertoo.

Teoksen kustannus kaupungille on 100 000 euroa.

– Teoksen taitelijalle maksettava summa on 80 000 euroa, josta alle neljäsosa jää taitelijalle. Rahaa uppoaa työstämis- ja perustamiskustannuksiin. Valittu työ osoitti ammattitaioista otetta julkisen taideteoksen tekemiseen, mikä tarkoittaa sitä, että teos on toteuttamiskelpoinen kaikilta osin, arviointiryhmän sihteeri, Joensuun taidemuseo Onnin intendentti Ulla Pennasen totesi Karjalaiselle toukokuussa.

Kaupunki järjesti vuonna 2013 ideakilpailun keskustaan tulevien kiertoliittymien katuympäristöstä ja kaupunkikuvallisesta ilmeestä. Kilpailu koski kuutta kiertoliittymää. Aikaisemmin on toteutettu kiertoliittymät Kranssi, Rinkeli ja Pesä.

Seuraavat teokset ovat suunnitelman mukaan Punos ja Kruunu.

Hiukkasviihdytin-podcast pureskeli taannoin Joensuun kiertoliittymätaidetta. Kuuntele jakso täältä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi