Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Maakunta

Itä-Suomen yliopiston professori: "Näpistelijät halutaan tuomiolle."

  • Karjalainen
  • Arttu Kokkonen
Näpistelijöitä oli viime vuonna alioikeuksissa tuomiolla liki kolme kertaa enemmän kuin keskimäärin vuosina 2005–2008. Näpistelijöitä oli viime vuonna alioikeuksissa tuomiolla liki kolme kertaa enemmän kuin keskimäärin vuosina 2005–2008.

Näpistysrikoksia tekevät taparikolliset työllistävät nyt poliisia sekä syyttäjä- ja tuomarikuntaa huomattavasti enemmän kuin ennen nykyisen sakkojen muuntamisesta annetun lain voimaantuloa lokakuussa 2008.
Tilastokeskuksen pitämän tilaston mukaan näpistelijöitä oli viime vuonna alioikeuksissa tuomiolla liki kolme kertaa enemmän kuin keskimäärin vuosina 2005–2008.
Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, ettei kehitykselle ole mitään muuta syytä kuin se, että toistuvasti näpistelyyn haastetaan nyt aiempaa herkemmin käräjäoikeuteen.
– Kun poliisin kirjoittamaa rangaistusmääräyssakkoa, joka on yleisin rangaistus näpistelystä, ei enää ole voinut muuntaa vankeusrangaistukseksi, ei kauppa enää ”tapanäpistelijän” kohdalla anna suostumustaan poliisin rangaistusmääräysmenettelylle, vaan haluaa näpistelijälle oikeudessa annetun sakon, hän päättelee.

 

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi