Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Maakunta

Ympäristötarkastaja: Niittylahdella rottaongelman pääsyynä väärin sijoitetut puutarhajätteet

  • Timo Riistaniemi
  • Mikko Makkonen

Joensuun kaupungin ympäristötarkastaja ja Siun soten terveystarkastaja tekivät Niittylahden alueella ympäristökatselmuksen marraskuussa.

- Alueella tehtyjen rottahavaintojen perusteella katselmus kohdistui tietyille kaduille, mutta myös kokonaisuutta tarkasteltiin. Ympäristötarkastaja keskittyi alueen jätehuollon toimivuuteen ja terveystarkastaja etsi rottien läsnäoloon liittyviä vihjeitä, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Alueen jätehuollossa ei ollut paljon huomautettavaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Merkittävä ongelmakohta oli puutarhajätteiden väärin sijoittaminen. Puutarhajätteet oli hylätty tontin rajalle tai tontin ulkopuolella olevaan puistokaistaleeseen. Ympäristönsuojeluyksikkö haluaa muistuttaa ja kehottaa alueen asukkaita puutarhajätteiden käsittelystä: puutarhajätteet eivät kuulu luontoon. Puutarhajätteistä leviää ympäristöömme haitallisia vieraslajeja, jotka uhkaavat meidän omia kotoperäisiä lajikkeitamme.

- Pidetään yhdessä huolta, että kaupunkilaisten yhteisessä omistuksessa olevat yleiset virkistysalueet pysyvät siisteinä ja turvallisina. Mikäli yleisillä alueilla on omaisuuttanne, huolehdittehan niiden poistamisesta, ympäristönsuojeluyksikkö toivoo.

Rottaongelman takia lintujen ruokinta pitäisi keskeyttää.

- Ympäristöterveysvalvonta haluaa omalta osaltaan muistuttaa alueen asukkaita, että lintujen ruokinta olisi hyvä väliaikaisesti lopettaa, sillä ruokintapaikat houkuttelevat myös rottia ja tarjoavat niille helppoa ravintoa.

Myös lemmikkieläinten ulkoruokintaa on syytä välttää tai raivata ruoka-astiat tähteineen ruokinnan jälkeen pois. Puutarhajätekasat ynnä muut varastointikasat tarjoavat rotille lämpöä ja suojaa. Alueen asukkaiden toiminta vaikuttaa suuresti siihen, miten ongelma saadaan poistettua.

Rottahavaintoja voi ilmoittaa suoraan terveystarkastajalle: Eeva Rautiainen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 013 3308 231.

Jätteiden käsittelyyn liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä Joensuun kaupungin ympäristönsuojeluyksikköön: Laura Pekki, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh 044 576 7220.

Lue aiemmat uutiset aiheesta:

Rotista tehty viime aikoina havaintoja Joensuun keskustassa, Rantakylässä, Noljakassa ja Niittylahdessa - puhtaus, eheys ja rauhallisuus tärkeintä rottien torjunnassa

Rottaongelma herättää huolta asuinalueella Niittylahdessa - viranomainen kehottaa tehostamaan torjuntaa

Loukut ja verkot käyvät rottien torjuntaan, myrkky ei

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa