Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Maakunta

Palomiehet vierailevat varttuneiden kodeissa - Ylipalomies Jorma Könönen on juonut monet kahvit valvontakäynneillään

  • Aaro Virolainen
  • Juha Inkinen
Ylipalomies Jorma Könönen tarkasti Heinävaaran Alavilla asuvien Seppo ja Katri Kontkasen leivinuunin. Ylipalomies Jorma Könönen tarkasti Heinävaaran Alavilla asuvien Seppo ja Katri Kontkasen leivinuunin.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on vuoden mittaan palotarkastanut jo lähes 2 500 kotia, jossa asuu 75 vuotta täyttänyt. Valvontakäyntejä varttuneiden luo on määrä jatkaa ensi vuonna.

Ensisijainen huomio on paloturvallisuudessa, mutta viranomainen voi miettiä asukkaan kanssa turvallisuutta laajemminkin. Puheeksi voidaan ottaa vaikkapa hiekoitus tai osoitemerkintä.

Pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tommi Mukkala suosittelee, että talonumero näkyisi tonttitien päässä, jotta apu löytäisi nopeasti perille. Numeron voi tehdä itse.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jossain vaiheessa jokaisen toimintakyky alkaa heiketä ja valtakunnallinen linjaus suosii kotona asumista. Mukkala toteaa, että pelastuslaitos haluaa tukea kotona asumista mahdollisimman turvallisissa olosuhteissa.

Kiihtelysvaaralainen ylipalomies Jorma Könönen on tehnyt palotarkastuksen yli 80 kodissa Kiihtelysvaarassa tänä vuonna. Hän ei ole kovin tarkka ikärajoista.

- Olemme käyneet nuorempienkin luona. Emme ole ikärasisteja, Könönen sanoo ajaessaan kohti Heinävaaran Alavia.

Kiihtelysvaarassa tavallinen tarkastuskohde on ollut 50-60-luvun rintamamiestalo, jossa varttunut asuu yksin. Lähimpään naapuriin voi olla jopa viisi kilometriä.

Könösen asiakkaat ovat seurallisia. Kahville mies on jäänyt vuoden mittaan monta kertaa, ja on pilkkonut puitakin auttaakseen.

Joskus hälytys on keskeyttänyt tarkastuksen tai hän on ollut viranomaisista lähimpänä onnettomuuspaikkaa. Työvarustus on koko ajan autossa mukana.

Kiihtelysvaarassa useimmilla on joku, joka huolehtii. Könönen on silti tavannut muutamia henkilöitä, joilla ei juuri ole kontakteja toisiin. Hän toivoo, että ihmiset muistaisivat toisiaan.

Palovaroittimien kunnossa tai sijoittelussa on usein korjattavaa. Pelastuslaitos vaihtoi paristot 150 palovaroittimeen jo kesäkuuhun mennessä valvontakäynneillään Pohjois-Karjalassa.

Könönen sanoo, että palovaroittimen kunto tulisi tarkastaa kerran kuussa. Paristot tulisi vaihtaa kerran vuodessa, vaikka palovaroitinpäivänä 1.12. tai 112-päivänä 11.2.

Palotarkastukset05Karjalainen20181206 Palovaroittimia tulisi olla yksi alkavaa 60 asuinneliötä kohti. Jorma Könönen kiinnitti yhden makuuhuoneen kattoon.

Palotarkastuksesta Könönen pyrkii ilmoittamaan etukäteen. Jos asiakas on tuttu, kuten melko monet kyläläiset ovat, hän voi sopia puhelimitse. Käytännöt vaihtelevat. Tommi Mukkala kertoo, että monet tarkastukset tehdään ennalta sopimatta. Palotarkastaja on virkapuvussa, näyttää pyydettäessä virkakortin ja liikkuu pelastuslaitoksen autolla.

Alavilla omakotitalonsa oven avaa Seppo Kontkanen, 75, joka puhuttelee tuttua palomiestä etunimeltä. Hänen Kuopiossa asuva poikansa on Jorma Könösen kaveri.

- Vai sellainen rajapyykki on tullut täyteen, Kontkanen hymähtää kuultuaan, että tarkastuksia tehdään ikäihmisten luo.

Kahvipöytää kattavalla vaimolla Katri Kontkasella 75-vuotispäivä on vielä edessään.

Palomies laittaa häkämittarin päälle ja olohuoneen pöydälle. Hajuton häkä on petollinen kaasu, joten hän suosittelee häkävaroitinta, jos talossa käytetään tulisijaa. Nyt mittaus osoittaa, ettei häkää ole.

Yhdistetty palo- ja häkävaroitin voi maksaa esimerkiksi 50-70 euroa. Joululahjaksi voi Könösen mielestä harkita sammutuspeitettäkin.

Könönen tarkastaa leivinuunin sekä hellan ja kysäisee, minne ja miten viette tuhkat. Seppo Kontkanen vastaa, että tuhkat kannetaan ulos alumiiniastiassa 200 litran metallipönttöön. Kun tuhkan lannoituskäyttö tulee puheeksi, palomies muistuttaa, että tuhkan pitää jäähtyä kunnolla.

Könönen kiinnittää huomionsa kynttilään, jonka Seppo Kontkanen sanoo sytyttäneensä juhlistaakseen vierailua. Kynttilöitä saa polttaa vain valvotusti, ja erityisen huolellinen on oltava, jos talossa on lapsia tai lemmikkejä, muistuttaa pelastuslaitos. Riskienhallintapäällikkö Mukkala suosittelee led-tuikkuja.

Monet palohälytykset liittyvät ruoanlaittoon ja päälle unohtuneeseen lieteen.

Pelastuslaitos suosittelee liesiturvalaitteita, jos näyttää siltä, että niitä tarvitaan.

Palotarkastukset07Karjalainen20181206 Seppo ja Katri Kontkanen ovat tyytyväisiä maaseudun asukkaita. Naapureita on, eikä kaupunkiinkaan ole kovin pitkä matka.

Ehdottomasti hyvä palvelu

- On ehdottomasti hyvä, että on tällainen palvelu, Seppo Kontkanen kiittää kahvipöydässä ylipalomies Jorma Könösen käyntiä.

Könöselle vierailu on ensimmäinen Kontkasten vuonna 2010 valmistuneessa viihtyisässä kodissa. Aiemmin hän on käynyt naapurissa pariskunnan edellisessä kodissa.

Palovaroitin vaaditaan jokaista alkavaa 60 asuinneliötä kohti. Könösella on mukanaan palovaroitin, jonka hän ruuvaa makuuhuoneen kattoon.

Tarkastuksen edetessä käy ilmi, että paloturvallisuudesta on huolehdittu. Nuohooja kävi kevättalvella. Huollettuja jauhesammuttimia on kaksi. Palotikkaat romahtivat alas viime talvena, mutta nyt katolla on kiskot. Kahvipöydässä on aikaa vaihtaa muitakin kuulumisia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa