Torstai, 25.4.2019 
Marko, Markus, Markku
Maakunta

Itsenäisyyspäivän juhlinta alkoi seppeleenlaskuilla Joensuussa

  • Matti Siippainen
  • Riikka Hurri

101-vuotiaan Suomen itsenäisyyspäivän juhlinta alkoi Joensuussa jumalanpalveluksilla kello 10.

Joensuun keskustan sankarihaudoille laskettiin seppeleet kello 12. Joensuun Mieslaulajat lauloi Olli Hurskaisen johdolla ja tilaisuudessa puhui Joensuun Ilmasillan puheenjohtaja, sotakamreeri Rauno Suhonen.

Päiväjuhla oli konservatorion juhlasalissa kello 13. Juhlapuheen piti ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Juhlan musiikista vastasivat Savo-Karjalan maanpuolustussoittokunta ja Joensuun konservatorion AccArt-yhtye. Runonlausuntaa esitti Elsi Komu.

Ylioppilaskunnan soihtukulkue lähti yliopiston Haltia-rakennuksen edestä sankarihaudoille kello 16.

Pyhäselän hautausmaalla on laskettu hautaan sotilaallisin kunnianosoituksin syksyllä 1942 jatkosodan taistelussa kaatunut Armas Parviainen.

Kiihtelysvaarassa seurakuntatalon itsenäisyysjuhlassa puhunut Kansallisarkiston ylitarkastaja Minna-Liisa Mäkiranta otti esille vuoden 1918 ja sanoi, että sadan vuoden takaiset tapahtumat ovat historiamme tutkituimpia ajanjaksoja.

- Tänä vuonna esille ovat nousseet erityisesti Hennalan naisvankeja koskeva tutkimus ja tutkimuksen tarpeellisuudesta käyty keskustelu. Olisiko parempi vaieta kipeistä ja repivistä aiheista? Mielestäni ei.

- On tärkeää, että tunnemme menneisyyden tapahtumat ja pystymme käsittelemään niitä eri näkökulmista. Historia on harvoin yksiselitteistä, eikä koskaan musta-valkoista. Erityisesti tämä korostuu puhuttaessa sisällissodasta.

Pohjois-Karjalan historiallisen yhdistyksen sihteerinä toimivan Mäkirannan mukaan suomalaisten itseymmärryksen kannalta on oleellista ymmärtää sitä, mitä sota inhimillisellä tasolla merkitsi sen eläneille.

- Tästä syystä Hennalan tapahtumien tutkiminen on tärkeää. Ja tästä syystä on tärkeää, että meillä on tutkittavanamme myös yksityisiä kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä, jotka kertovat yksittäisten henkilöiden motiiveista ja kokemuksista kuulustelupöytäkirjoja tai myöhempiä muistelmia rehellisemmin ja aidommin.

Päivitetty klo 17.20.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa