Maanantai, 20.5.2019 
Karoliina, Lilja, Lilli
Maakunta

Retkiluistelussa kaveri on kaikkein tärkein varuste

  • Hannu Kauhanen
  • Juha Inkinen

Retkiluisteluharrastusta ja sen suosiota halutaan kasvattaa Joensuussa.

Sunnuntaina 9. joulukuuta alkaen kello 15 järjestää Suomen Retkiluistelijat ry virallisen retkiluistelukurssin Islolla. Noin kolmetuntiseen tilaisuuteen saapuu asiantuntijaksi Suomen johtaviin retkiluistelijoihin kuuluva koulutettu retkiluisteluvetäjä Tommi Lahtonen Jyväskylästä.

- Kurssi on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille, toivottaa tervetulleeksi jyväskyläläinen, mutta Kontiolahdelta lähtöisin oleva retkiluistelija Lauri Kontkanen (kuvassa).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Retkiluistelu jaetaan kahteen alalajiin. Matkaluistelussa kierretään valmiita reittejä, ja näin Joensuun seudulla on voinut tehdä Lykynlammella ja Pyhäselän jäällä Koivuniemen edustalla.

- Aito retkiluistelu on vaativampaa, ja se tehdään vapaalla luonnonjäällä. Taitojen siihen täytyy olla 10 kertaa paremmat kuin matkaluisteluun, Kontkanen sanoo.

Aitoon retkiluisteluun ei kukaan saa koskaan lähteä yksin. Ja jos matkaluistelijasta tuntuu siltä, niin kaveri on hyvä ottaa lyhyemmällekin lenkille mukaan.

- Kaikkein tärkein varustus on se kaveri tai ne kaverit.

Retkiluistelijan muut välttämättömät tarvikkeet ovat monot, terät, sauvat, naskalit, heittoköysi, lantiovyöllinen reppu, johon mahtuu täysi vaihtovaatekerta, syömistä ja juomista sekä mahdollisesti tulitikut.

Islolla sunnuntaina pidettävän jääturvallisuusluennon lisäksi kurssiin kuuluu retkiluisteluretki, jonka lisäksi järjestetään halukkaille pelastautumisharjoituksia jäistä. Nämä harjoitukset toteutetaan kelien mukaan joulu-tammikuun aikana.

WEBRetkiluistelu05Karjalainen20181206
WEBRetkiluistelu02Karjalainen20181206
WEBRetkiluistelu04Karjalainen20181206
WEBRetkiluistelu05Karjalainen20181206 WEBRetkiluistelu02Karjalainen20181206 WEBRetkiluistelu04Karjalainen20181206

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa