Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Maakunta

Somessa leviävällä videolla lapsi kertoo varastaneensa kännykän ja heittää sen Pielisjokeen - Poliisin Ankkuriryhmä puuttui heti

  • Anni Kuittinen
Videolla poika heittää varastamansa puhelimen rautatiesillalta. Videolla poika heittää varastamansa puhelimen rautatiesillalta.

Sosiaalisessa mediassa lähti torstaina leviämään video, johon Joensuun poliisin Ankkuriryhmä joutui puuttumaan heti.

Videolla nuori, noin 10-vuotias poika kertoo varastaneensa kännykän ja heittää sen Joensuun rautatiesillalta Pielisjokeen. Poika on kuvannut videon itse.

Vielä ongelmallisemman tapauksesta tekee se, että videon on ladannut Youtubeen ilmeisesti joku muu kuin poika itse. Video on kerännyt nopeasti jo lähes 3 500 katselukertaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poika esittelee videolla itsensä ja hän on videolla tunnistettavissa.

- Meillä on tämän tapauksen selvitys alla ja selvitämme ensimmäisenä, kuka tällä videolla esiintyy, kertoo vanhempi konstaapeli Jukka Myller Ankkuriryhmästä.

Pojan henkilöllisyyden selvitettyä poliisi on yhteydessä tämän vanhempiin.

Koska videolla oleva poika on selvästi alle 15-vuotias, ei häntä epäillä varsinaisesta rikoksesta. Korvausvelvollinen hän kuitenkin on.

Nuorten sosiaaliseen mediaan lataamat kuvat ja videot työllistävät ankkuriryhmää muutenkin. Youtube-videon kaltainen tapaus, missä nuori itse kertoo varastaneensa jotain, on Myllerin mukaan normaalisti poikkeavaa.

- Ei tällainen ole ilmiö, ei tule montaa tapausta mieleen.

Ankkuriryhmä selvittelee nykyään yhä nuorempien, jo 10-vuotiaillekin sosiaalisessa mediassa tapahtuneita muita mokia. Selvittelyissä on mukana samalla tavalla sekä tyttöjä että poikia. Youtube-videoista ei ole ainakaan Joensuun alueella muodostunut suurempaa ongelmaa, yleensä kuvat ja videot leviävät jossakin suljetummassa palvelussa.

Usein kyse on nuorten ymmärtämättömyydestä ja siitä, etteivät he ymmärrä, minkälaista vahinkoa jonkun kuvan eteenpäin lähettäminen voi aiheuttaa, Myller korostaa.

- Saa jonkun jännän kuvan itselleen ja pienessä mielessä ajattelee että eihän tässä mitään, pistän edelleen jakoon. Sitten aiheutuukin vahinkoa.

- Nuoret ei aina ajattele, että kaikki kuvat eivät ole tarkoitettu kaikkien nähtäville ja että siitä voi tulla monen elämään murheita, Myller kertoo.

Hän muistuttaa, että sosiaalisessa mediassa kuvat ja videot leviävät uskomatonta nopeutta. Kun kuvan lähettää yhdelle tai kahdella, voi se tunnin päästä olla helposti 50:llä.

Toisaalta kuvien leviäminen aiheuttaa sen, että se tulee myös aikuisten ja sitä kautta poliisin Ankkuriryhmän tietoon. Nykyään vanhemmat, 15-16-vuotiaat nuoret osaavat olla itsekin yhteydessä suoraan ankkuriryhmään.

Karjalainen ei levitä videota ja emme julkaise sitä jutun yhteydessä siksi, että videolla esiintyy alaikäinen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa