Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Maakunta

Koulussa järjestettäville juhlille täytyy aina tarjota uskonnoton vaihtoehto

  • Anna Dannenberg
  • Hanna-Mari Lappalainen

Tilapula on pakottanut monet koulut ja päiväkodit luoviin ratkaisuihin joulujuhlajärjestelyissä. Joensuussakin muutama koulu on päätynyt siirtämään joulujuhlansa kirkkoon, jossa on runsaasti tilaa ja hyvä akustiikka.

Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua oppilaiden ja perheiden yhdenvertaisuus. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on linjannut, ettei esimerkiksi yksittäinen virsi vielä tee tilaisuudesta uskonnon harjoittamista. Kirkossa kristillinen symboliikka on kuitenkin vahvasti läsnä koko ajan, ja kirkko juhlapaikkana saattaa myös ohjata ohjelmavalintoja enemmän uskonnolliseen suuntaan.

- Siihen, onko kirkko sovelias paikka yhteiselle juhlalle, ei ole mitään ehdotonta vastausta. Suoraan sitä ei voida kieltää, mutta kehotamme kouluja vakavasti harkitsemaan, onko kirkko hyvä paikka järjestää juhlia, toteaa johtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän muistuttaa, että koulujen tulisi tehdä yhteistyötä kotien kanssa. Siksi hän kehottaa kouluja olemaan etukäteen yhteydessä huoltajiin ja tiedustelemaan, miten asia koetaan. Jos useampi kokee sen hankalaksi, tulisi muita ratkaisuja harkita.

Myös uskonnottomien vaihtoehtojen tarjoamisessa on kouluilla ja päiväkodeilla parannettavaa.

- Sekä perustuslakivaliokunta että eduskunnan oikeusasiamies ovat todenneet, ettei uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuminen riipu uskontokuntaan kuulumisesta. Uskonnotonta vaihtoehtoa tulee siis aina tarjota kaikille oppilaille mahdollisesta uskontokunnan jäsenyydestä riippumatta, Lahtinen painottaa.

Eri vaihtoehtojen tulee hänen mukaansa myös olla keskenään tasavertaisia. Ei siis riitä, että uskonnollinen tilaisuus on pääsääntö ja vaihtoehtona on lupa olla osallistumatta siihen, vaan uskonnottoman ohjelman on oltava rinnastettavissa uskonnolliseen.

Aiheesta lisää tilaajille:

Joululaulajaiset korvaavat kuusijuhlan - Tilanpuute kannustaa kouluja ja päiväkoteja uudenlaisiin ratkaisuihin

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa