Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Maakunta

"Töitä on enemmän kuin ehdin tehdä" - Ekologisuusajattelu näkyy korjausompelijoiden kiireenä

  • Aaro Virolainen
  • Kimmo Kirves
Ompelimo Siriusta kohta kuusi vuotta vetänyt Sirpa Myller työn touhussa. Ompelimo Siriusta kohta kuusi vuotta vetänyt Sirpa Myller työn touhussa.

Joensuun alueen lukuisista korjausompelijoista monet ovat täysin työllistettyjä, vaikka uusia vaatteita saisikin pikkurahalla. Vaatteen korjaaminen mielletään usein ympäristöteoksi, mihin lienee vaikuttanut keskustelu vaateteollisuuden ympäristökuormituksesta.

- Onhan se ekologista. Ulkona ständissämmekin lukee, että aloita ekoteot omasta vaatekaapista, sanoo yrittäjä Anna-Kaisa Soivuori, jolla on korjausompelutöitä kolmen viikon jonoksi.

- Nimenomaan kolmen viikon jono tarkoittaa sitä, että töitä on enemmän kuin ehdin tehdä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän työskentelee Taitokorttelissa Hyväntekijä-kaupan takahuoneessa. Osuuskunta ajaa kivijalkakauppansa alas ensi vuoden alussa ja siirtyy uusiin tiloihin Kauppakadulle.

Ompelimo Siriusta kohta kuusi vuotta vetänyt Sirpa Myller sanoo vaatteitaan ensisijaisesti ekologisista syistä korjauttavien osuuden kasvaneen vuoden sisällä.

Myös vaatteiden nettikauppa on lisännyt ompelutyötä. Netissä ei ole sovituskoppia.

- Ihmiset ostavat vaatteita netistä ja tuovat muokattavaksi, Myller sanoo.

Vaateteollisuus käyttää herkästi hajoavia vetoketjuja myös hintavissa ulkoilutakeissa ja raskaissa talvitakeissa.

Vetoketjujen vaihdot ovatkin aivan yleisimpiä töitä Soivuorelle ja Myllerille, joiden mukaan vetoketjujen laatuongelmat ovat todellisia. Asiakkaatkin sanovat usein, että vetoketju kesti vain hetken.

Vetoketjut ovat yhä useammin muovia. Soivuori ja Myller kertovat, että muoviset spiraalivetoketjut ovat heikompia kuin muoviset hammasketjut.

Metallisetkaan vetoketjut eivät naisten mukaan kestä, vaan muovinen hammasketju voi olla kestävämpi.

- Sanoisin, että vetoketjujen laatu on huonontunut. Laatu on heikentynyt vaateteollisuudessa muutenkin, tehdään tosi paljon halvalla, Anna-Kaisa Soivuori sanoo.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa