Keskiviikko, 24.7.2019 
Tiina, Kirsi, Krista
Maakunta

Kolumni: Tasokasta on, kun pähkäillään Mäkäräisen, JoMan ja Teinin kanssa

Urheiluvuosi lähestyy loppuaan. Olen tehnyt perinteistä listausta Pohjois-Karjalan urheiluvuoden meriiteistä. Tuntuu, että tasokkaita urheilijoita ja menestystä löytyy Joensuusta ja maakunnasta vuosi vuodelta enemmän. Joensuun kohdalla puhutaan oikeasti kovasta urheilukaupungista. Helmikuun olympialaisissakin nähtiin ennätysmäärä maakunnan urheilijoita.

Monipuolisen tarjonnan opiskelukaupunki Joensuu houkuttelee menestyjiä myös erikoisista ja pienistä lajeista. Urheilijalistaukseen löytyi mukaan tällä kertaa 37 eri lajin urheilijoita, kuten cheerleadingin, jääpallon, rugbyn ja hiihtosuunnistuksen maajoukkuetason taitureita.

25. tammikuuta kokoontuu jo 67. kerran Karjalaisen kultamitalilautakunta, joka valitsee Pohjois-Karjalan parhaan urheilijan. Pohjois-Karjalan urheilun vahvasta ja laajasta tasosta kertoo, että 2010-luvulla on nähty jännittäviä taistoja tittelin saajasta. Jopa Kaisa Mäkäräisen tasoinen kestomenestyjä ei ole ollut enää viime vuosina selkeä valinta ykköseksi, kun palkinto on annettu välillä koripallo-Katajan ja Kalevan Rastin tähdille – Teemu Rannikolle (2017) ja Thierry Gueorgioulle (2013).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka Mäkäräinen on edelleen Suomen parhaita urheilijoita ja maailmancupin voittaja, niin odotettavissa on tällä kertaa äänestys Joensuun Mailan kanssa. JoMan nousu historialliseen pesäpallon Suomen mestaruuteen sykähdytti Mäkäräisen tavoin Pohjois-Karjalan urheilukansaa. Oman soppansa valintakuvioihin tuo Joensuussa kotipaikkaansa pitävä suunnistuksen Euroopan mestari ja MM-hopeamitalisti Marika Teini. Kultamitalilautakunta on jälleen positiivisen ongelman edessä.

Kultamitaliurheilijaksi voidaan valita sääntöjen mukaan joukkue vain erittäin painavista syistä, mikä tuo myös oman mausteensa valintaan. Kenties äänestyksessä nousevat esille JoMasta yksilöinä Vuoden pesäpalloilija Tuomas Jussila tai lukkari Juha Puhtimäki?

Oma suosikkini valituksi olisi kuitenkin koko JoMan joukkue, vaikka joukkue on valittu Pohjois-Karjalan parhaaksi vain neljästi: Outokummun Partion pesäpalloilijat 1966, Valtimon Vasaman hiihtäjät 1972, Kiteen Pallon pesäpalloilijat 2000 ja Kalevan Rastin suunnistajat 2004.

En ehkä nostaisi tällä kertaa JoMasta yhtä tähteä esille kultamitaliurheilijaksi Kiteen Pallon Toni Kohosen (2005) tai Katajan Teemu Rannikon tavoin, vaikka Juha Puhtimäki säkenöikin ratkaisupeleissä mieleenjäävästi.

Myös yleisöllä on sanansa sanottavana muun muassa Karjalaisen verkkosivuilla käynnissä olevassa lukijaäänestyksessä Pohjois-Karjalan parhaasta urheilijasta.

Yleisön äänissä koko 2010-luku on menty Kaisa Mäkäräisen johdolla. Mäkäräinen on niin suosittu, että hän saattaa voittaa yleisöäänestyksen vielä uransa lopettamisen jälkeenkin, kun ääniä ropisee joensuulaistähdelle vanhasta muistista.

Pelkästään Mäkäräisen vuosien varrella saamia postiääniä on minulla täällä toimituksessa kaapit täynnä – puhutaan helposti jo yli tuhannesta lehdessä olleesta äänestyskupongista.

Alkukauden ja äänestyspostin perusteella Mäkäräisen suosio ei näyttäisi ainakaan hiipuvan.

Vuoden pohjoiskarjalaista urheilijaa voit äänestää täällä:

https://www.karjalainen.fi/urheilija2018

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa