Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Maakunta

Ilomantsin seurakunnassa hautajaisia paljon, kasteet ja vihkimiset harvassa

  • Helena Romppanen
Ilomantsin siunauskappelissa on kuluvana vuonna järjestetty monet hautajaiset, mikä näkyy jo seurakunnan jäsenmäärässä. Ilomantsin siunauskappelissa on kuluvana vuonna järjestetty monet hautajaiset, mikä näkyy jo seurakunnan jäsenmäärässä.

Ilomantsin luterilaisessa seurakunnassa mennään kirkkoherra Seppo Kuosmasen mukaan rohkeasti eteenpäin, vaikka lyhyellä ajalla jäsenmäärä on laskenut dramaattisesti – ei kirkosta eroamisen, vaan luonnollisen poistuman ja poismuuton myötä.

Väen väheneminen pienentää sekä verotuloja että valtionavustuksia.

Marraskuun lopun epävirallisen tilaston mukaan seurakunnassa oli 3 437 jäsentä, jossa on vähennystä vuoden alusta 118 henkeä. Kastettuja oli 11.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Kasteet ja vihkimiset alkavat olla harvinaisia, mutta hautauksia on paljon, Kuosmanen tiivisti.

Kirkkovaltuusto hyväksyi seurakunnan vuoden 2019 talousarvion, joka on noin 95 000 euroa alijäämäinen. Seurakunnalla on edellisten tilikausien ylijäämiä noin 1,3 miljoonaa euroa, josta ensi vuoden alijäämät voidaan kattaa.

Myös taloussuunnitelmavuodet 2020 ja 2021 on arvioitu jäävän noin 100 000 eurolla alijäämäisiksi.

Vuoden 2019 talousarviossa tulot ovat noin miljoona euroa ja menot noin miljoona neljäkymmentätuhatta euroa.

Kirkollisveroja arvioidaan saatavan noin 700 000 euroa ja valtionosuutta noin 90 000 euroa. Metsätulojen osuus on 100 000 euroa. Seurakunta omistaa noin 1 300 hehtaaria metsää.

Leirikeskus asetetaan uudelleen myyntiin, koska seurakunta ei ollut tyytyväinen rantakiinteistöstä aiemmassa myynnissä saatuun suurimpaan, noin 48 000 euron tarjoukseen. Investoinneista suurin on siunauskappelin muutostyö, joka jatkuu ensi vuoden puolelle alkutalveen.

Hyväksytyn vuoteen 2022 ulottuvan tulevaisuussuunnitelman mukaan resurssien aiempaa tehokkaampaa kohdentamista jatketaan, seurakunnallisen toiminnan ytimestä silti tinkimättä.

Avoinna ollut diakonian toinen virka päätettiin lakkauttaa, samoin kuin seurakuntapastorin toinen virka.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa