Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Maakunta

Näillä laduilla pääsee Pohjois-Karjalassa jo hiihtämään – innokkaimmat tekevät latu-uraa itse ennen konetta

  • Anni Kuittinen
  • Jarno Artika
Kuva Enon laduilta viime talvelta. Tuolloin latu päästiin avaamaan harvinaisen aikaisin, lokakuun lopussa. Kuva Enon laduilta viime talvelta. Tuolloin latu päästiin avaamaan harvinaisen aikaisin, lokakuun lopussa.

Pohjois-Karjalassa aletaan päästä pikkuhiljaa hiihtämisen makuun. Pohjustustyöt on aloitettu monilla laduilla ja valmiita, ylläpidossa olevia latujakin on jo kilometritolkulla.

Esimerkiksi Liperissä Pärnävaaralta löytyy kunnostettua latua viiden kilometrin lenkki. Kyseinen latuosuus on myös valaistu.

Pohjustustöitä on tehty myös kunnostetun lenkin lähiladuilla, joten innokkaimmat hiihtänevät jo täyttä päätä myös niillä. Sen sijaan Honkalammen ja Ylämyllyn laduilla ei ole aloitettu vielä pohjustustöitäkään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pärnävaaralla on avattu myös kahvio ja se on arkisin avoinna kello 11–18, viikonloppuisin kello 10–17. Tänä viikonloppuna laduilla on Katajan hiihtokilpailut.

Lykynlammen latukahvio avataan joulun ja uudenvuoden välissä 29.12., sillä alueen ladut eivät ole vielä valmiina.

Joensuun kaupungin laduista valmiina on vasta kahden kilometrin mittainen Laululavan ympäristössä kulkeva lenkki. Lähes koko kaupungin alueen latuverkosto on kuitenkin jo pohjustettu. Pohjustetuilla laduilla on hiihdetty ahkerasti myös perinteistä niin, että latu-urat ovat jo muodostuneet useille latuosuuksille, vaikka niitä ei ole latukoneella vielä ajettukaan.

48355558579970062461459221270852459560960n Tällainen latu oli lauantaina Karsikossa.

Myös Hammaslahdessa, Kiihtelysvaarassa, Tuupovaarassa ja Koverossa on pohjustetut ladut, mutta latukoneella niitä ei ole vielä ajettu.

Enossa kunnostettua latua riittää. Harpatin laduista on valmiina 1,5 ja 5 kilometrin lenkit sekä kirkonkylän valaistu latu. Latukone ei tosin ole näillä laduilla käynyt viikkoon, joten latujen kunto on arvoitus ellei käy sitä paikan päällä toteamassa. Sama tilanne on Uimaharjussa; urheilukeskuksen ladut on jo kunnostettu, mutta niitä ei ole ajettu viikkoon.

Kontiolahden Lehmossa Ukonharjun valaistu latu on kunnostettu, mutta kunnan muut ladut on vasta pohjustettu. Ampumahiihtostadionin jäähdytetyllä ladulla toki riittää kilometrejä hiihdettäväksi. Ensilumenkausi on yhä käynnissä joten latu on vielä maksullinen. Ensilumenlatu löytyy myös Lieksasta, missä muut ladut ovat vasta pohjustettu.

Nurmeksessa on avattuna Kotilanvaaran hiihtokeskuksen, Kartanon kierroksen, Ellun ja Hyvärilän ladut. Hiihdettäviä latuja onkin Nurmeksessa tällä hetkellä eniten maakunnassa, lähes 20 kilometriä.

Ilomantsissa on avattu valaistu hiihtolatu, jolla on mittaa yhteensä 8,8 kilometriä.

Kiteellä ladut on vasta pohjustettu eikä valmista latua vielä ole.

Osa luistelukentistä on myös jo käytössä, mutta eivät läheskään kaikki. Kunnostetut luistelukentät ja kaukalot ovat tällä hetkellä Joensuussa Louhelassa, Niinivaaralla, Rantakylässä, Enossa, Uimaharjussa, Kiihtelysvaarassa, Heinävaarassa, Hammaslahdessa, Reijolassa, ja Tuupovaarassa.

Osan laduista kunnossapitotilannetta voit seurata täällä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa