Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Maakunta

Mies piti koiraa autiotalon pihassa keskellä talvea - suojana vain peräkärry ja pihapuut

  • Anni Kuittinen
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa 68-vuotiaan miehen sakkoihin ja kolmen vuoden eläintenpitokieltoon eläinsuojelurikkomuksesta. Oikeus antoi tuomion liittyen miehen omistaman kaukasianpaimenkoiran kohteluun.

Oikeuden mukaan mies oli laiminlyönyt velvollisuuteensa järjestää koiralle eläinsuojelulain mukaisen pitopaikan. Koiran pitopaikkaan oli tehty useita tarkastuskäyntejä eläinsuojelun toimesta ja jokaisella kerralla koira oli ollut kytkettynä asumattoman talon pihaan. Vain viimeisellä kerralla koiralla oli ollut pääsy kylmänä pidetyn talon sisätiloihin, muuten sen suojana oli ollut vain pihapuut tai peräkärry.

Tarkastuskerroista kaksi tehtiin kesäaikaan ja kaksi talviaikaan. Koira oli ollut asumattoman talon pihassa ilman pääsyä sisätiloihin esimerkiksi tammikuussa. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan on selvää, että mies on pitänyt koiraansa asumattoman talon pihassa vakituisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi kävi ilmi, että koiran kytkemiseen oli käytetty metallista kaulapantaa. Kahdella tarkastuskäynnillä koiralla oli ollut kuristava panta.

Koiran hampaat olivat olleet erittäin huonossa kunnossa ja osa niistä oli jouduttu poistamaan sen jälkeen, kun koira vietiin eläinlääkäriin eläinsuojelun toimesta.

Tuomittua oli useaan otteeseen kehotettu korjaamaan toimintaansa eläimen hoitoon liittyen, mutta koska muutosta ei tapahtunut, oikeus katsoi hänen menettelynsä olleen tahallista.

Oikeuden tuomiosta käy myös ilmi, että kyseisellä miehellä on historiaa eläinsuojelun kanssa jo 15 vuoden ajalta ja puutteet ovat koko ajan olleet samankaltaisia.

Hänelle nyt asetettu kolmen vuoden eläintenpitokielto koskee vain koiria. Mies määrättiin myös maksamaan 50 päiväsakkoa, mikä tekee 450 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa