Keskiviikko, 12.8.2020 
Kiira, Klaara
Maakunta

Kolumni: Mielikuva on vahvin ase politiikassakin

Pääkaupunkiseutu elättää muun Suomen. Tai Uusimaa elättää. Tai Helsinki, Tampere ja Turku elättävät.

Näitä väitteitä kuultiin eduskunnassakin vielä aivan joulun alla.

Elättäjämielikuvan viljeleminen on hyvin suosittua pääkaupunkiseudun paikallispoliitikkojen keskuudessa, samoin niin sanotussa etelän mediassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ja taitaapa meillä olla muutamia puolueitakin, joiden ideologiassa keskeinen asema on uskomuksella, että me elätämme ja siksi miellä on oikeus päättää myös elätettävien puolesta.

Kärjistystähän tuossa on, mutta ehkä vain hitusen verran.

Tosiasia on nimittäin se, että politiikkaa ja muuta vaikuttamista tehdään ennen kaikkea mielikuvilla. Faktoilla ei niin ole väliä.

Siksi leimojen lyöminen on niin suosittua poliittisessa keskustelussa, poliittisessa journalismissa ja somessa.

Otetaan esimerkeiksi muutamia ihan johtavien poliitikkojen ja journalistien usean vuoden ajan tiheään viljelemiä väittämiä.

Niiden mukaan maakuntahallintoa ajetaan vain siksi, että se on kepun ikiaikainen hanke, sote-uudistusta tehdään jotta kokoomus saa siirrettyä potilaat yksityisille terveystaloille ja ajettua julkisen alas, maakuntien kansanedustajat pystyvät vain siltarumpupolitiikkaan ja Sipilän hallitus on vienyt lopunkin leivän köyhän suusta.

Ja sitten on vielä paljon rumempia, ihmisarvoa loukkaavia leimoja tyyliin kaikki maahanmuuttajat ovat rikollisia ja raiskaajia.

Kepuhan pettää aina, demarit ovat änkyrä-äijiä, perussuomalaiset rötöstelijöitä, vihreät betonia rakastavia ja ranskanpullaa mussuttavia bessewissereitä ja kokoomus, niin, sehän on sivistyspuolue!

Kun eduskuntavaalikeskustelu kevään mittaan kiihtyy, uskomuspolitiikka valtaa yhä enemmän sanansijaa.

Tulemme lukemaan ja kuulemaan mitä mielikuvituksellisimpia väitteitä.

Niitähän esiintyy jo nyt tiheään vaikka lehtien tekstiviestipalstoilla. Niihinkin voisi kohdistaa faktantarkistusta, sillä valhe ei ole mielipide.

Vielä kipeämmin faktantarkistusta tarvittaisiin eduskuntaehdokkaiden esittämiin väitteisiin ja jopa ihan puoluejohtajien puheisiin. Mutta kun maan tapa hyväksyy politiikassa muunnellun totuuden, niin sillä sitten mennään.

Palataanpa vielä elättämiseen. Kun keskustellaan kehitysavusta ja maahanmuutosta, moni näkee hyväksi sen, että apua pitää antaa siellä paikan päällä.

Miksi samaa periaatetta ei ajeta Suomen sisäisessä kehityksessä. Jos pääkaupunkiseutu elättää muun Suomen, niin miksi esimerkiksi Helsinki ei aja maakuntia vahvistavaa politiikkaa, jotta elättämiseen ei olisi enää tarvetta?

Siksi, kun oikeasti muu maa elättää pääkaupunkiseutua. Siksi turvaudutaan mielikuviin, jotka oikeasti ovat poliittisia valheita.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi