Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Maakunta

Itäsuomalaisen vartiointiliikkeen vartijat peräävät maksamattomia palkkoja

  • Karjalainen
  • Mikko Makkonen
Itäsuomalaisen vartiointiliikkeen vartijat peräävät palkka ja ylityökorvauksiaan noin 200 000 euron edestä. Itäsuomalaisen vartiointiliikkeen vartijat peräävät palkka ja ylityökorvauksiaan noin 200 000 euron edestä.

Itäsuomalaisen vartiointiliikkeen yhdeksän työntekijää aikoo haastaa työnantajansa käräjille maksamattomien palkkojen ja ylityökorvausten vuoksi. Vartijat laskevat, että heille on vuosien mittaan kertynyt likemmäs 200 000 euron saatavat. Oikeuteen yritystä on nyt viemässä yhdeksän työntekijää.

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja teki viime talvena Palvelualojen ammattiliiton (PAM) pyynnöstä työsuhdetarkastuksen kyseisessä yrityksessä. Viime maaliskuussa päivätyssä tarkastajan tarkastuskertomuksessa työntekijät esittävät useita työehtosopimuksen, yt-lain, työsopimuslain ja yhdenvertaisuuslain rikkomisia, joihin heidän työnantajansa olisi vuosien mittaan syyllistynyt.

Yrittäjä on työntekijöiden mukaan maksanut vartijoilleen alan työehtosopimuksen vastaisesti vain perusvaatimustason palkkaa, vaikka he olisivat toimineet ylemmän vaatimustason tehtävissä, muun muassa arvokuljetuksissa ja hälytyskeskuspäivystyksessä.

Vartijat syyttävät työnantajaansa myös yhteistoimintalain rikkomisesta ja syrjinnästä. Syrjintä olisi kohdistunut niihin vartijoihin, jotka ovat vaatineet korjauksia työsuhdeasioihin. Heitä on joko osa-aikaistettu tai jopa irtisanottu.

Käräjäoikeus on ratkonut kyseisen yrityksen palkkariitoja aiemminkin, viimeksi viime elo-syyskuussa. Tuolloin yrittäjä ja vartija tekivät sovinnon, joka vahvistettiin käräjäoikeudessa.

Runsaat viisi vuotta sitten yritys määrättiin maksamaan entiselle vartijalleen korvauksia yhteensä noin 5700 euroa kahden ja puolen vuoden aikana kertyneistä palkkarästeistä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi