Keskiviikko, 21.8.2019 
Veini, Soini
Maakunta

Tohmajärven johto: Verotulot ja valtionosuudet vaikuttavat kuntatalouteen korkotasoa enemmän

  • Sirpa Suomalainen
Muutokset valtionosuusjärjestelmässä ja verotuloissa vaikuttavat ja voivat vaikuttaa kunnan talouteen enemmän kuin investoinneista johtuvat korkomenot. Tämä on yksi Tohmajärven kunnanjohdon vastaus valtuustoaloitteeseen, jossa pyydetään laskelmia muun muassa kunnan investointien rahoituskuluista ja niiden vaikutuksesta kuntatalouteen.

Vastauksena esitetään jo aiemmin esillä ollut taulukko korkotason muutoksen vaikutuksesta. Laskelmassa tämän vuoden lopussa kunnalla on velkaa 7,83 miljoonaa euroa ja korkomenot siitä noin 52 000 euroa. Jos markkinakorko nousisi kuuteen prosenttiin, korkomenot olisivat runsas puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Laskelmassa lainakanta pienenee vuosi vuodelta ja olisi esimerkiksi kolmen vuoden kuluttua 4,6 miljoonaa euroa. Nykytasolla korkomenot siitä olisivat 31 000 euroa. Jos korkotaso nousisi neljään prosenttiin, korkomenot olisivat noin 250 000 euroa. Kuuden prosentin markkinakorko puolestaan tietäisi noin 340 000 euron korkoja tuona vuonna.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhtenäiskoulun rakentaminen ei lainoissa eikä korkomenoissa näy ollenkaan, sillä kunta on toteuttamassa 13 miljoonan euron hanketta leasing-rahoituksella.

Leasing-kaudeksi on ajateltu kahtakymmentä vuotta ja jäännösarvoksi kolmasosaa rahoitettavasta summasta. Vuosittaiset leasing-maksut olisivat noin 450 000 euroa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa